Трябва да бъдат предприети спешни мерки за увеличаване производството на енергия в ТЕЦ "Марица Изток 2", ТЕЦ Марица Изток 1 "AES Гълъбово", ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "Брикел АД".

Това каза областният управител на Стара Загора Недялко Недялков, съобщава БГНЕС. "Жизнено важен добив за "Мини Марица Изток" е минимум 30-32 милиона тона въглища. По-малко количество добив, за предприятието би означавало големи загуби и технически фалит. В момента предприятието е в колапс. Няма инвестиции, добивът е недостатъчен, изпитва невъзможност да се разплаща със собствени средства, няма минно строителство, разкриването на земни маси за 2013 г. изостава и се отлага вероятно за 2014 г.", се казва в доклад на Недялков изнесен след проведената в областна администрация кръгла маса на тема развитието на енергетиката в Старозагорска област.

"Необходимо е значителното увеличаване на въгледобива в "Мини Марица Изток" и компенсиране на изоставането на производството му от 3 милиона тона въглища, както и извършването на нов анализ", казва още губернаторът.

"При наложените цени продажбата на електроенергия за износ става невъзможна, неконкурентна, а на вътрешния пазар е непосилна за консумация от българското население", смята областният управител. Той посочва, в доклада си, че в сметките на гражданите се начисляват и "зелена", и "кафява" енергия, като по този начин се прилага двойно облагане.

Губернаторът уточни също, че държавата прибира 80% от дивидентите на държавните енергодружества и ги оставя без собствени финансови средства. Според него е спорно и законовото съществуване на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Той припомня също, че "Мини Марица Изток" е комплекс, който е зависим на 100% от работата на топлоелектрическите централи 1, 2, 3 и от участието на "Брикел" ЕАД-Гълъбово, като "Брикел" дава 98% от производството на брикетните въглища в национален аспект. Уточнява се също, че "Мини Марица Изток" е така проектиран, че рудниците трябва да работят заедно, поради причината, че са технологично свързани. Имат изградена обща инфраструктура. Така например ЖП-линиите, захранващи ТЕЦ 1, ТЕЦ 3 и "Брикел" преди години са били продадени и са в баланса на ТЕЦ 3. Към момента "Мини Марица Изток" и "Брикел" плащат на ТЕЦ 3 за използването на ЖП-коловозите.

"От работата на "Мини Марица Изток" зависи животът на над 100 000 жители от Старозагорска, Хасковска, Ямболска и Сливенска област. В момента рентабилността на производство в "Мини Марица Изток" е около 1 %, а цената на въглищата е такава, че те се продават под себестойността си от 01.07.2012 г. и възлиза на 71,50 лв.", се казва в доклада на областния управител. Той припомня също, че въгладобивното предприятие премина от четирисменен на двусменен режим и работи с 30 % от производствените си мощности. "Стабилизирането на "Мини Марица Изток" и възстановяване устойчивостта му, технически и технологичното му развитие са крайно наложителни мерки, които трябва да бъдат предприети", посочва Недялков