Очаква се правителството да обсъди увеличението на минималната работна заплата от 240 на 270 лева. Точката не е включена в официално обявения дневен ред на заседанието на кабинета, но през почивните дни премиерът Бойко Борисов бе категоричен за увеличението са намерени пари в бюджета.

Също така се очаква представители на финансовото и социалното министерство да обсъдят казуса с прехвърлянето на 108 млн. лева от професионалните пенсионни фондове към бюджета на НОИ, което бе обявено за противоконституционно.

Въпреки че дълго време финансовият министър Симеон Дянков и социалният министър Тотю Младенов не стигнаха до консенсус дали трябва да се увеличава минималната работна заплата, или не, премиерът Бойко Борисов обяви в Аксаково: "От сряда от Министерски съвет ще започнем процедурата, която ще трае няколко седмици. Дянков е готов с тази сметка - минималната работна заплата от 230 да стане 270 лева. До 10 дни ще кажа и пенсиите с колко ще увеличим - постоянно, не еднократно. Не искам да кажат, че го правим заради изборите".

Увеличението на минималната работна заплата ще струва на бюджета 20 млн. лева. Очаква се да има яснота как правителството ще действа с парите, прехвърлени от бюджета на пенсионните фондове към НОИ.

"Въпрос на юристи, които в момента работят и както каза министър Тотю Младенов, правим среща, на която неговите юристи, юристи от Министерски съвет, плюс самите пенсионни фондове и работодатели и синдикати ще бъдат там, за да видим оттук нататък как работим", допълни Дянков.

Все още се правят изчисления с колко да бъдат увеличени пенсиите.