От 1-ви септември минималната работна заплата се увеличава с 30 лева, а вдовишките добавки - с една трета от сегашната им стойност, съобщи финансовият министър Симеон Дянков след заседанието на съвета за тристранно сътрудничество.

По думите му това е компромисен вариант между исканията на синдикатите за компенсиране на доходите от 1-ви юли и предложенията на по-голямата част от работодателите за вдигане на минималното възнаграждение от януари догодина.

На предстоящото заседание на правителството ще бъде внесено постановлението за увеличаване на минималната заплата и промяна в Кодекса за социално осигуряване във връзка с вдигането на вдовишките добавки.

Около 15 милиона лева ще са нужни за разходите по вдигането на минималната работна заплата от септември до края на годината, като в тази сума са предвидени средства за заплатите в делегираните от държавата дейности, обясни министър Дянков.

Увеличаването на вдовишките добавки ще струва между 45 и 50 милиона лева.

Започва дебат по отвързването на минималната работна заплата от общо 54 плащания, които в момента са обвързани с размера й, допълни Дянков.

„Евентуално една голяма част от тях да паднат в промени на законите, така че от януари 2012 година да няма толкова обвързаности. Примерно за политическите партии защо има такава обвързаност не е ясно", коментира вицепремиерът.

На 5 юли ще бъде свикано ново заседание на тристранния съвет, за да бъдат разгледани някои от предложенията на синдикатите, свързани с увеличаването на всички пенсии и на бюджетните заплати от следващата година.

Министър Дянков увери, че в рамките на бюджета за догодина ще се обсъди възможното индексиране на пенсиите. Синдикатите настояват също за повторно вдигане на минималната работна заплата от 1-ви януари догодина, с още 20 лева.