Повишаването на минималната работна заплата няма да реши нито един социален проблем, смята икономистът Лъчезар Богданов от Индъстри уоч. За квалифицираните работници и за голяма част от бизнеса този въпрос изобщо не стои, коментира той в предаването на Дарик „Кой говори".

„Става въпрос за маргиналния труд, за някого с четвъртокласно образование, неграмотен, който отива да мете някаква градинка или изхвърля боклука от завода, това са маргинални заети, там въпросът е по-скоро социален", каза Богданов и допълни, че става въпрос за това как тези хора да добият квалификация, за да могат да работят с модерни машини, така че да има повече предприятия, които изнасят, печелят и плащат не 300 лв.

И сега работодателите плащат много повече на квалифицирани работници, които могат да работят с модерни машини, имат образование и трудови навици и могат да четат на български и малко на чужд език, така че могат да прочетат инструкциите за безопасност. По думите на Богданов изследванията на експерти са показали, че именно това е един от проблемите – че някои от работниците не могат да се справят с инструкциите за безопасност. Това обаче според експерта е социален и образователен проблем, който няма нищо общо с политиките на пазара на труда и няма да бъде решен с повишаване на минималната заплата.