Новият министър на екологията Искра Михайлова се нарече "радетел за природата", който "няма да допусне нейното разрушаване", в интервю пред bTV.

Въпреки това Михайлова даде да се разбере, че икономическата логика няма да бъде отричана от ведомството, което ръководи, когато се вземат решения за  извличане на шистов газ или за строежи в планините.

По въпроса за шистовия газ позицията на новия министър е, че не е разумно да се казва „не" на нещо преди то да е проучено. "Един меморандум е временна мярка, трябва да се види къде е опасно и евентуално къде биха могли да се правят проучвания за шистова газ и едва тогава да се каже „не".

С това изказване на новата министърка се подсилват опасенията, че с изтичането на временната забрана за проучване и добив на природен газ чрез фракинг у нас,  индустрията отново ще има думата да предяви претенции. Припомняме, че мораториумът върху проучването и добива на шистов газ бе наложен през януари месец миналата година за срок от шест месеца. Това означава, че вече е изтекъл и компаниите, които желаят да извършват тази дейност, могат отново да предявяват искания към еко ведомството.

Според министър Искра Михайлова на Витоша „няма места за почивка, няма добри и обезопасени пътеки". Ето защо "трябва промяна, за да се промени състоянието на парка, а не да се презастрои с хотели".

Михайлова не се притеснявала от компрометиращите информации за нейния съпруг, който е бил шеф на Държавния резерв и срещу когото се водят две дела за злоупотреби.

„Едно по едно обвиненията срещу него отпадат в съда и аз вярвам, че той ще изчисти името си", каза новият еко министър в телевизионното интервю.