Украинският премиер Микола Азаров подаде оставка. Информацията е публикувана на сайта на правителството на страната.

В Киев днес беше свикано извънредно пленарно заседание на Върховната Рада – украинският парламент.

Още в началото на заседанието Азаров съобщи, че подава оставка. Веднага след това председателят на парламента Владимир Рибак обяви 30-минутно прекъсване, за да бъде съгласуван дневният ред.

"Конфликтната ситуация в страната застрашава икономическото и социално развитие на Украйна и представлява заплаха за цялото украинско общество и всеки гражданин", заяви Азаров, подавайки оставката си.

Според него, правителството е направило всичко за мирно уреждане на конфликта.

"Направихме и правим всичко, за да се предотврати кръвопролития, ескалация на насилието, нарушения на правата на човека. Правителството поддържа функционирането на системите на икономиката и социалното осигуряване при екстремни условия", посочи той.

"Взех лично решение да поискам от президента на Украйна да приеме оставката ми от поста министър-председател, с цел създаване на допълнителна възможност за политически компромис за мирно разрешаване на конфликта", каза Азаров.

 

Така презвитерският пост остава вакантен. На практика министър-председателят е вторият по власт човек в Украйна след президента. Вероятно оставката на Азаров е жест към опозицията и постът му ще бъде предложен на някой от опозиционните лидери.