Федерацията на независимите синдикати на миньорите не приема  предложението на правителството за увеличаване на възрастта и осигурителния стаж за първа и втора категория на труд, както и вдигането на стажа за трета категория, съобщи за Дарик председателят на федерацията Пенчо Токмакчиев.

По думите му, ако кабинетът не спре така предлаганата пенсионна реформа, федерацията ще започне подготовка за дългосрочни национални стачни действия.

Ето какво още каза Токмакчиев:

Ние не искаме въобще да се увеличава нито възрастта, нито стажа за категорийните работници. Категорично сме против, защото миньорите измират до 60 години.

На каква възраст започва да работи един миньор?

По-рано от 20-години не може да слезе под земята. Така, както го дават с новото предложение, той може да се пенсионира на 60 години ако е втора категория и на 55 години ако е първа, което означава, че той се амортизира, условията са тежки, получават се професионални заболявания и те излизат инвалиди.

Според предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, от 1-ви юли следващата година се увеличава възрастта за пенсиониране при първа и втора категория на труд.

Във вторник Националният съвет за тристранно сътрудничество прие нов вариант за плавно увеличаване на възрастта при тези категории, което да започне от 2011-та година и да нараства с по една година до 2013-та.  

От федерацията на миньорите настояват за обсъждане на техните предложения, в които се поддържа искане за запазване на сегашната възраст и осигурителен стаж до края на 2017-та година.