Предприети са мерки за минимизиране на неизпълнението на приходите в бюджета и смятаме, че рисковете са овладяеми. Това заяви заместник–министърът на финансите Людмила Елкова на встъпителната среща с представителите на редовната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) у нас.

Заместник-министър Людмила Петкова допълни, че е разработен план за действие с конкретни мерки за повишаване събираемостта на бюджетните приходи и намаляване на административната тежест за бизнеса. Мисията на МВФ е водена от Мишел Шенън, като експертите ще бъдат в България от 27 юни до 3 юли и ще се срещнат с екипи от Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, Агенция „Митници“ и Българската народна банка.

Заместник-министър Елкова представи краткосрочните мерки, които правителството е предприело в социалната сфера и за подобряване на бизнес средата. Тя отбеляза, че ще бъдат преразгледани административните и регулаторни режими и такси, като ще се ускори и въвеждане на повече електронни услуги от администрацията. Сред средносрочните приоритети заместик-министър Елкова посочи намаляване на младежката безработица, пакет от закони за защита на потребителите, въвеждане на швейцарското правило за актуализиране на пенсиите през 2014 година.

Ръководителят на мисията на МВФ Мишел Шенън заяви, че основният фокус на фонда по време на срещите ще бъде икономическият растеж на страната и развитието на пазара на труда. Тя допълни, че сегашната мисия е подготовка за мисия на МВФ по чл. IV на Учредителния договор на институцията през есента на тази година.