Митничарите излизат на протест в столицата срещу преместването на централата на агенцията в Русе. Очаква се протестът да бъде подкрепен и от служители в други администрации, на които им предстои подобна промяна.

Пред Дарик организаторите на протеста заявиха, че не искат да бъдат третирани като „стадо и крепостни селяни”, които могат да бъдат местени на различни места. Експертите предупредиха също така, че митниците вероятно никога няма да заработят отново с пълния си капацитет след преместването, защото ще останат без специалисти, а координацията с останалите институции ще бъде много затруднена.

В писмо до премиера Бойко Борисов митничарите обясняват всички рискове, които носи преместването на администрацията от столицата в Русе. Пред Дарик Иван Кучмов обясни, че централната лаборатория може да бъде спряна с месеци заради преместването, а това е само малка част от проблемите, които ще възникнат. Въпреки това митничарите са поставени пред избора „или отиваш, или ти дават две заплати и въобще никой не го интересува как ще се развиваш по-нататък. В нормалния свят няма такова нещо”.

От своя страна Стефан Стефанов допълни, че ще бъдат изгубени изключително добри експерти, заради което работата на митниците ще забуксува още: „Подмяната на един държавен служител с опит не може да стане с един човек без опит. Ние не сме резервни части на една машинка, които резервни части могат да бъдат купени във всеки един магазин за резервни части и да бъдем подменени просто механично”.

Още във вторник финансовият министър Симеон Дянков заяви категорично, че „никой не е роден митничар, както никой не е роден чиновник, както никой не е роден банкер, така че работа много за тези, които искат да я вземат”.

Иван Кучмов коментира от своя страна, че вероятната причина за преместването е т.нар. „заменка” за имоти: „Ние го знаехме много отдавна, но не предполагахме, че това ще се случи. Тази сграда трябвало да бъде заменена за някаква сграда тук в София. Ние се чувстваме като някакво стадо, като крепостни селяни, които сме част от една заменка”.

Митничарите ще протестират три дни - днес от 17.30 ч., в понеделник и във вторник