Беше отчетено, че само за два месеца и половина спрямо същия период от миналата година средствата за болнични са се увеличили с 18 млн. лв., а болните лица са се увеличили със 160 хил. Това е тенденция, която показва, че нещо се случва и трябва да се реагира. Това заяви в предаването "Тази сутрин" на bTV управителят на НОИ Христина Митрева.

Една от антикризисните мерки на правителството променя начина на изплащане на болничните обезщетения през първите три дни. През първите два дни от болничния, работодателят ще поема 80 процента възнагражденията на работника, а през третия ден - работникът ще остане без доходи и обезщетение. От четвъртия ден обезщетенията се изплащат от Националния осигурителен институт.

Според управителя на НОИ това е временна мярка, която ще действа до края на тази или следващата година. "Контролът ще бъде ефективен, когато институциите обединят усилията си", отбеляза още Митрева. Трябва да бъдат прекратени злоупотребите, защото те са за сметка на цялото общество, категорична бе Митрева.

Когато има злоупотреби, най-потърпевши са коректните хора, подчерта тя. Това е по-доброто решение пред алтернативата да бъдат повишени данъците, смята управителят на НОИ. "Това не е прецедент в Европа. Има много държави, в които първите три дни от болничния въобще не се изплащат", коментира тя.

Контролът ще бъде ефективен, когато институциите обединят усилията си. И тук не става въпрос колко ще спечели държавата, става въпрос за това, че трябва да се прекратят злоупотребите. Според нея, след въвеждането на тази антикризисна мярка хората няма да боледуват повече.