Проблемите във ВМЗ-Сопот са се трупали с години и сега настоящите управляващи трябва да ги решат. Това каза пред bTV социалният министър Тотю Младенов. Той изтъкна, че започва оздравяване на предприятието.

Синдикатите и ръководството на ВМЗ ще дискутират днес проблемите на предприятието, а в същото време министър Младенов ще събере на среща в областната управа в Пловдив бизнеса и местната власт от региона, за да се очертае картината на проблема и как при оздравяването на предприятието на хората да се предложи работа.

По отношение на предвижданите съкращения и в отговор на твърдението, че под оздравяване се разбират съкращения министър Младенов каза: „Няма как, в цял свят е така, когато се оздравява една компания, включва и това". По думите на министъра средната заплата в оръжейния завод е около 800 лв.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви пред Дарик, че трябва да бъдат съкратени 700-800 човека от работниците във ВМЗ, тъй като никой не иска да купи предприятието при такъв колективен трудов договор и с толкова работници.

Той направи сравнение между частните оръжейни заводи, където заетите за същото нещо били 600-700 човека и държавната фабрика, в която работят над 3000 души. Премиерът каза, че е разпоредил на икономическия министър Делян Добрев и колегата му с ресор социална политика Тотю Младенов да търсят решение и тези работници, които ще бъдат съкратени, да бъдат прехвърлени по програми за заетост.

Министър Младенов каза, че миналата година по оперативните програми работа са намерили 110 000 души, а тази година е предвидено броят на тези хора да е 130 000 човека.