Ние искаме чрез вдигането на осигурителни стаж хората да нямат възможност и желание да работят в сивия сектор. Затова предлагаме възрастта за пенсиониране да остане същата, но да се увеличи осигурителния стаж от 34 на 37 години за жените и от 37 на 40 години за мъжете. Това каза в предаването „Седмицата" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Той обобщи и другите мерки, важни за пенсионната реформа в страната - разширяване обхвата на осигуряването, засилване на контрола върху осигурителите и самоосигуряващите се лица, ограничаване за ранно пенсиониране, строг контрол за отпускане на инвалидните пенсии.

Факторите, които влияят при пенсионната реформа, трябва да се разглеждат внимателно, напомни още министърът. Трябва внимателно да се анализира какво е нивото на доходите, нивото на заетостта, нивото на здравеопазването и на безработицата, условията за труд.

Предвид тези фактори вдигането на осигурителния  стаж е по-приемливо за хората, заяви Младенов. Той уточни още, че според скорошно изследване на НЦИОМ 39,1% от хората твърдят, че имат желание да продължат да работят и след навършване на годините за пенсия.

„Трябва да насърчим хората, а не да им забраняваме да работят", каза още социалният министър. Той акцентира и върху това, че пенсионирането е право на човека, а не задължение. „Трябва да насърчим хората да останат по-дълго на пазара", каза още той.

„Част от мерките ще влязат в сила от 1 януари 2011 г., а що се отнася до условията за пенсиониране - от 1 юли 2011 г.", каза накрая министър Младенов.

Друго мнение относно реформите изразиха в студиото на Дарик Христина Христова - бивш министър на труда и социалната политика, и Иван Нейков - министър на труда и социалната политика в правителството на ОДС начело с Иван Костов. Двамата застъпиха позицията за вдигане и на възрастта за пенсиониране.

Според Христова това е мярка, която наистина не би могла да бъде взета с към този момент, когато държавата е в криза, но е наложително в бъдеще да бъде изпълнена. „Моделът, започнал 2000 г., през 2010-а вече не работи", заяви тя. Иван Нейков беше по-категоричен и заяви, че ако българите искат да получават действително високи пенсии, възрастта за пенсиониране трябва да се вдигне още сега.

Емилия Масларова - бивш министър на труда и социалната политика в кабинета „Станишев", пък заяви, че не е съгласна с необходимостта постоянно да се правят пенсионни реформи. „Трябва да имаме стабилни параметри и хората да имат сигурност; трябва да следим динамиката. Но не можем непрекъснато да говорим, че се вдига възрастта в Европа, и никой да не поглежда какви са доходите там", обясни Масларова. По думите й трябва да се отложи и вдигането на осигурителния стаж.

Участниците в дебата постигнаха единодушие единствено по темите за демографската криза в България и Европа, и необходимостта от вдигане на осигурителните вноски.