България успя през 2010 г., ще успее и през 2011 г. да избегне радикалните мерки, които предприе Румъния, заявява вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за централния румънски ежедневник "Адевърул", съобщи министерството на финансите. 

"Успяхме да направим бюджетите за тази и следващата година без да увеличаваме данъците и да засягаме пенсиите", казва още Дянков в публикуваното вчера интервю. Той подчертава, че това са предпоставките различни румънски фирми да преместват дейността си в България.

"Към настоящия момент 1500 румънски компании са открили офиси в Русе. Не увеличихме данъците в кризата. Запазихме същата данъчна система, за разлика от Румъния или Гърция. При нас ДДС се запази на ниво от 20 процента, данъкът върху печалбата е 10 процента, докато при вас е 16 процента. Данъкът върху дивидентите е 5 процента, докато в Румъния е около 12 процента". 

Попитан за мнение по случващото се в еврозоната и за намеренията на България за присъединяване към нея, българският финансов министър коментира, че "независимо от проблемите, с които се сблъсква, еврото е много стабилна валута и има зад
гърба си силен пазар и Европейската централна банка".

"Ние запазваме нашата позиция да се присъединим към еврозоната възможно най-скоро", казва министър Дянков.

"Надяваме се, че до края на 2011 г. ще можем да докажем, че сме готови да въведем
еврото, ако дефицитът се запази под 3 процента, можем да започнем преговори и да изготвим план за въвеждане на еврото", допълва той. 

В интервюто за "Адевърул" министър Дянков потвърждава и подкрепата си за полската инициатива страните-членки, започнали реформи в пенсионната система, да бъдат "поощрени", като разходите за пенсионната реформа да не се включват в изчисляване на бюджетния дефицит.

Попитан дали поддържа идеята за създаване на Европейски валутен фонд, Симеон Дянков казва, че "МВФ разполага с достатъчно опит и кризата ни показа, че някои от институциите на ЕС не действаха достатъчно добре".

В интервюто за румънския ежедневник вицепремиерът и министър на финансите коментира още и двустранните отношения между България и Румъния, с акцент върху съвместните инфраструктурни проекти, какъвто е мостът Видин-Калафат, присъединяването към Шенген и борбата с контрабандата.