Общо 28% от европейците изключват напълно GSM-а при пътуване в чужбина. Телекомуникационните компании ще спечелят около 300 млн. потребители повече, ако няма роуминг.

 

В момента толкова хора не използват мобилните си телефони при пътувания в чужбина заради таксите, сочат изчисления на Европейската комисия.

 

Съгласно ново проучване сред 28 хил. граждани на ЕС 94% от европейците, които пътуват извън своята страна, ограничават ползването на услуги като Facebook поради таксите за мобилен роуминг, пише „Монитор”.

 

Анкетата показва, че 47% от потребителите никога не биха използвали мобилен достъп до интернет в друга страна от ЕС. Данните сочат още, че само 1 от всеки 10 би използвал електронната поща в същата степен, както в собствената си страна.

 

Над една четвърт (28%) от потребителите просто изключват мобилния си телефон, когато пътуват в друга страна от ЕС.

 

Трима от всеки 10 никога не телефонират по време на пътуване в друга страна. А милиони потребители предпочитат да изпращат текстови съобщения (SMS), вместо да плащат за телефониране, показват резултатите от допитването.

 

От българите 34 на сто напълно изключват телефона си и не го използват. Други 7% спират само роуминга, а 40 на сто пък активират такъв според тарифния си план. 15% от потребителите си купуват или използват СИМ карта от дадената страна. Едва 6 на сто пък използват интернет през мобилния си телефон. Повече от 50 на сто от анкетираните българи употребяват GSM-а си по-рядко в чужда страна, отколкото в собствената си.

 

„Честно казано, аз съм шокирана от тези данни”, заяви зам.-председателят на ЕК Нели Крус. По думите й те показват, че трябва да се довърши започнатото и да се премахнат таксите за роуминг. Крус коментира още, че потребителите ограничават в пределна степен използването на своя телефон и това не е в интерес и на компаниите.