Близо 300 млн. лв. се инвестират за по-чисто море само през този летен сезон. Вече бяха открити две пречиствателни станции във Варна и Поморие, които правят по-безопасна водата за къпане на почти 420 000 туристи и жители на градовете.

Предстои да бъдат пуснати и още 2 проекта. Първият - за дълбоководното заустване на отпадните води на 2,5 км навътре в морето в района на Несебър, ще бъде открит днес. Трябва да приключи и мащабната реконструкция на пречиствателна станция край Равда.

Тя заедно с дълбоководното заустване е на стойност 95,8 млн. лева. Пречиствателната станция ще обслужва Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас, Кошарица, Равда, Каблешково, Ахелой и Тънково. Това означава около 150 000 туристи в сезона и 30 000 местни жители.

Според фирмата изпълнител новата станция има капацитет да пречиства отпадните води на 220 000 души дневно. Наесен трябва да тръгне и пречиствателната станция на Созопол. Тя пък е за 72,798 млн. лв.

С нея ще се реши един от най-тежките екологични проблеми по Черноморието със замърсяването на Созополския залив. До момента отпадните води на Созопол, Черноморец и Равадиново се изливат директно в морето, а в района освен плажове има и множество мидени ферми.