Ако трябва ще сложим и снимка на сайта, за да бъдат мамите абсолютно спокойни, за да не се влияят повече от мръсниците в тази кампания. Защото това е мръснишко, не е лобистко, а мръснишко. Това заяви здравният министър Петър Москов на извънреден брифинг след появилите се съмнения в качеството на доставената ваксина от Турция.

Никога по никакъв повод не е имало съмнение в качеството и безопасността на ваксините от задължителния имунизационен календар, категоричен бе той, пише "Стандарт".

По думите му това е желание на някакъв бизнес да реализира печалби. "Буквално това е заплаха за сигурността на българските деца. В българските медии се появиха и тиражираха съобщения, които накараха десетки майки, десетки родители вчера да се обаждат в министерството, за да питат вярно ли е, че ваксината, която е внос от Турция е опасна, че има някакъв проблем с нея, защото някакви експерти са се изказвали? Ние третираме това като атака, която не е насочена към министерството, а буквално е насочена към националната сигурност. Защото ако вследствие на такава грозна и лобистка кампания, в българските родители се появи съмнение за качеството и сигурността на ваксината и от това се породи съмнение дали да ваксинират децата си, последствията за нашите деца могат да бъдат пагубни.

Затова екипът на МЗ подготвя становище до прокуратурата и ще предаде цялата тази преписка на прокуратурата. Нека прокуратурата стигне до дъното кой стои зад цялата тази кампания, защото това вече не е лобизъм, това граничи с престъпление", подчерта Москов.

Москов показа 2 петвалентни ваксини, които се прилагат у нас. Едната от тях е ваксината, която през 2013 г. спечели търг в България, другата е дарението от Турция на същата тази ваксина.

"Разликата между двете ваксини е единствено в това, че върху едната има надписи на турски език. Друга разлика между двете ваксини няма. Абсолютно еднакви са и са гарантирани като качество. Толкова по въпроса има ли възможност ваксината внос от Турция да бъде некачествена и опасна. Турските производители, турската страна също е готова да заведе иск заради хората, които твърдят, че Турция е дала на България като дарение опасна ваксина", обяви здравният министър.