Гърция, която масово гласува с "не" на предложенията на кредиторите на вчерашния референдум, прави само крачка към излизане от еврозоната, заяви първият заместник-министър на икономическото развитие на Русия Алексей Лихачов, цитиран от ТАСС.

Отхвърлянето на строгите икономически мерки, за което се обявиха гражданите на референдума, не означава автоматично излизане на Гърция от еврозоната, отбеляза Лихачов. "Освен това е очевидно, че в понеделник преговорите между гръцките власти и кредиторите ще бъдат по-активни. Но не може да се отрече, че неделното "охи" е крачка към излизане от еврозоната", смята руският заместник-министърът.

По думите му евентуалният отказ на Гърция от еврото ще бъде шокова терапия за Европейския съюз но в средносрочна перспектива ще оздрави еврозоната.

Лихачов напомня, че от 2008 г. гръцката икономика демонстрира "невъзможност да съществува в еврозоната по обективни причини".

"Така е устроена гръцката икономика, така е устроена властта в Гърция, че те се оказаха неподготвени да съществуват по тези строги закони на еврозоната, по които им се наложи да работят", посочва руският заместник-министърът на икономиката.

Той отбелязва, че предложените от ЕС мерки не биха могли да решат икономическите проблеми на Гърция, а само биха отложили решаването им в неопределена перспектива. А в случай на излизане от еврозоната, при запазване на политическата стабилност, Гърция в перспектива може да стане привлекателна за чуждестранни инвеститори.

Резултатите от референдума свидетелстват за "силно доверие" на гръцкия народ към правителството на Ципрас и означават значително засилване на позицията на Гърция в преговорите с ЕС, заяви от своя страна председателят на външнополитическата комисия в Съвета на Федерацията - горната камара на руския парламент, Константин Косачов, цитиран от AFP.

"Малко вероятно е ситуацията да прерасне в хаос, никой няма нужда от това, но Ципрас ще се почувства по-сигурен в себе си при преговорите с европейските кредитори", смята Косачов. /БТА/