България може да получи кредит от Русия за строителството на АЕЦ Белене, но това ще бъде само мостово финансиране, докато се намерят други средства за проекта. Това съобщи евродепутатът от БСП и Партията на европейските социалисти Атанас Папаризов, който участва в дискусия от инициативата Дебати 2009. Настоящи евродепутати и кандидати за представители в Европейския парламент обсъдиха с бизнеса проблемите пред българската икономика. Медиен партньор на инициативата са Дарик радио и DarikFinance.bg.

Участниците в дебата се обединиха около идеята, че акцизите за българската индустрия не трябва да се повишават. „Да се отлагат промените и увеличаването на минималните акцизи, на акцизите на бирата и виното би означавало намаляване на потреблението”, каза Атанас Папаризов от БСП. Винаги досега успяваме да постигне на равнището на Европейския парламент доста по-дълъг период, в който българският бизнес да получи глътка въздух, обясни пък Румяна Желева от ГЕРБ. В никакъв случай увеличаване на акцизите – това е нещо, което сме отстоявали тук, ще го отстояваме навсякъде, каза Светослав Малинов от ДСБ.

ДСБ подкрепя участието на страната ни в проекта Набуко, но е категорично против строежа на тръбата Бургас-Александрупулис, съобщи Светослав малинов. По думите му проектът тежко ще засегне туризма в Бургаския регион. Участниците в дискусията постигнаха съгласия, че България трябва да влезе в еврозоната възможно най-бързо, за да преодолее иконмическата криза.