Mинистерството на регионалното развитие и благоустройството все още дължи 50 млн. лв. на строителните фирми – посочи министър Росен Плевнелиев. Той припомни, че компаниите могат до края на септември да потърсят тези средства чрез Българската банка за развитие.

„В бюджета на банката за развитие има 600 млн. лв., които стоят и чакат да бъдат взети”, подчерта Плевнелиев. Припомняме, според приетата през април схема, компаниите, които имат да получават суми от държавата за изпълнени поръчки, могат да се възползват от капиталите на ББР, само че срещу 7% годишна цесия.

Министър Плевнелиев обаче напомни, че по данни на финансовото министерство бизнесът също дължи на държавата около 600 млн. лв.

Плевнелиев припомни, че строителното министерство работи по пет големи инвестиционни заема – „Транзитни пътища 5”, със Световната банка за ремонт на пътища, язовири и шест опасни моста, както и с Геманската банка за възстановяване и укрепване на свлачищата.

Кредитът със Световната банка ще се преструктурира, с което ще отпаднат 2 пътни участъка.

Утре Плевнелиев ще се срещне с представители на международната институция.

Според министъра бюджетът за строителното министерство ще е готов в началото на следващата седмица. За целта в следващите дни предстоят две работни срещи с финансовото министерство. Първата такава среща ще се състои още утре.

До края на септември Законът за бюджета за 2011 година трябва да влезе в парламента, очаква Росен Плевнелиев.