Държавата ще отчуждава земи и ще строи улици около черноморските ни плажове, до които няма свободен достъп, тъй като са обградени само от частни земи. Това обмислят от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  С измененията в Закона за устройството на черноморското крайбрежие плажните дюни пък отново ще бъдат вкарани в територията на плажовете и така пак ще станат държавна собственост, обяви заместник – регионалният министър Екатерина Захариева. Основната цел на готвените промени е да се осигури по-добро стопанисване на плажовете, както и свободен достъп на хората до тях.

По Черноморието ни има 25 плажа, до които няма свободен достъп, тъй като са обградени от частни земи, върху които най-често са построени хотели и хотелски комплекси, обясни заместник–министър Захариева.

Стъпки в тази посока са вече направени за къмпинг Градина. Предстоят действия за осигуряването на достъп и до други плажове, сред които Русалка, къпинг Ахелой и къмпинг Делфин.

В измененията на зокона ще залегне зонирането на плажовете, както и връщането на дюните в територията им.

С промените в закона се обмисля да има достъп на външни хора до затворените плажове на хотелските комплекси, както и да се осигури безплатен достъп до чадъри и водно спасително обслужване на някой плажове. По думите на Захариева до края на ноември предложенията трябва да бъдат внесени за разглеждане в Министерския съвет.