Замърсяването на въздуха намалява продължителността на живота средно с 5.5 години в северната част на Китай и е причина за високата смъртност от рак на белите дробове, сърдечни удари и инсулти, според ново проучване, пише Financial Times.


Влошаването токсичния смог в северната част на Китай стана въпрос от национално значение, след като замърсяването на въздуха достигна рекордни нива в Пекин през януари и накара гражданите да се движат с маски за лице. Куполите с филтриран въздух, които предоставят пространство за спортни дейности, стават все по-разпространени в Китай.

 

Използвайки на данни за вредните емисии в цялата страна, покриващи десетилетия, ново изследване на Масачузетския технологичен институт в САЩ, Университета Цинхуа, Пекинския университет и Еврейския университет в Йерусалим, изчислява, че замърсяването на въздуха в северната част на Китай е довело до сумарната загуба на 2.5 млрд. години от продължителността на живота на населението в региона.

 

Това е първото проучване, което показва, колко сериозни са последствията от замърсяването на въздуха в дългосрочен план, като според учените, данните доказват, че разходите за намаляване на вредните емисии си струват, както и мерките, някои от които забавят икономическия растеж.

 

Последствията от мръсния въздух върху продължителността на живота на китайците се оценяват като еквиваленти на свиване на работната сила с една осма.

 

Проучването, публикувано в бюлетина на Националната академия на науките на САЩ, сравнява населението на север и на юг от река Хуай, която минава през централната част на Китай.

 

Замърсяването на въздуха е много по-лошо на север от реката, заради правителствената политика за разпространение на безплатни въглища за отопление през зимата.


Данните покриват периода от 1981 г. до наши дни, като е установено, че увеличение на общата замърсеност със 100 микрограма на кубичен метър намалява средната продължителност на живота на хората в засегнатите региони с три години.