Гърция няма да фалира, докато е в сила пакетът от помощи на ЕС и МВФ в размер на 110 млрд. евро, смята Томас Бърн, заместник директор на рейтинговата агенция "Мудис", цитиран от гръцкия в. "Вима".             

Пред американски телевизионен канал Бърн казал, че с помощта отвън Гърция може да финансира дефицитите си до 2012 г. без да прибягва до пазарите.             

Представителят на рейтинговата агенция уточнил, че проблемите за Гърция в дългосрочен план обаче остават заради високия държавен дълг на страната.              

От своя страна Анке Рихтер, директор на Conduit Capital Markets, изказала мнение, че преди края на 2011 г. не стои въпрос за преструктуриране на гръцкия дълг. Според нея ако Гърция покаже, че заслужава да получи допълнителна помощ, кредиторите й ще я предоставят. Рихтер била убедена, че Гърция е постигнала напредък по отношение на финансовото си оздравяване, но не пожелала да прогнозира дали в крайна сметка страната ще реализира поставените цели.               

Във връзка с това в. "Вима" се позовава на данни, публикувани от в. "Уолстрийт джърнъл", които показвали, че за първите шест месеца на годината Европейската централна банка е предоставила финансова инжекция в размер на 126 млрд. евро на банките в Гърция, Испания, Ирлания и Португалия, оказали в центъра на войната на пазарите. Отбелязва се, че 93 млрд. евро от тази сума за били дадени на гръцките банки.             

Тези данни са знак, че "Уолстрийт джърнъл" отново подхваща слуховете, че Гърция и Португалия ще прибегнат до преструктуриране на своите дългове. Тези слухове бяха опровергани от правителствата на двете страни, коментира гръцкият вестник.