Пенсионните фондове нямат проблем с ликвидността. Това стана ясно по време на дискусия за влиянието на финансовата криза у нас. Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, каза, че пенсионните дружества ще завършат годината с отрицателна доходност.

Според него най-тежки са били последните 2 месеца. Въпреки това дружествата са направили всичко възможно за ограничаване на загубите, които при сегашния спад на цените на ценни книжа са били неизбежни. Към края на 2007 г. активите на тези дружества се оценяват на около 2.5 млрд лв.

На пенсионните фондове се гледа като на спасителен пояс в момента, тъй като те са едни от малкото, които имат постоянен поток от свежи пари. Те нямат право да имат повече от 5% пари в кеш, напомни Абаджиев. Постоянната инвестиция е ограничила и спадовете на основните борсови индекси до още по-ниски нива от сегашните. От началото на годината до момента отрицателната доходност е около 12%, но от 2004 г. досега все още се отчита доходност в размер на около 5.5%.

Най-тежко понасят загубите хора, които са инвестирали в доброволните пенсионни фондове и по време на ръст постоянно са теглили реализираните печалби. Тези, които са приели тази инвестиция като по-дългосрочна и са оставили парите си непокътнати, сега по време на кризата са много по-спокойни, поясни Абаджиев.

В края на 2007 година универсалните пенсионни фондове имат средно 17% доходност, показват данните на асоциацията. От там казват, че са обезпокоени от факта, че все още много хора теглят значителни суми. Най-тежко е положението за хората, които трупат средства по партидите си отскоро, а предстои да се пенсионират.

Кризата се случи много скоро след като нашите фондове за допълнително пенсионно осигуряване започнаха да се развиват. Ако тя беше след 2-3 години, щяхме да имаме по-голяма възможност за съпротива, поясни Милен Марков, председател на Комитета по капиталови пазари в асоциацията. Той обаче е категоричен, че в момента няма нито един фонд с проблеми с ликвидността и не се е налагало да се продават акции.

Кризата показа, че появата на мултифондове е нужна, коментираха експертите. Те уточниха, че в момента се подготвят промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат от началото на 2009 година тези фондове да стартират. По думите на Никола Абаджиев след като от следващата година като участник в осигуряването се появява и държавата, би следвало 2% от нейния дял от 5% в осигурителните вноски да отива в универсалните фондове, за да се увеличат средствата в тях.

Никола Абаджиев коментира, че е добър примерът от Чили, където мултифондовете са започнали да действат точно в такава кризисна ситуация. Там 9 фонда управляват 111 млрд. долара.