Проектът на Приста Ойл за сградата на бившата музикална гимназия е одобрен от Националния институт за паметниците на културата. До месец ще започне строителството на първият частен музей у нас на бизнесмените братя Бобокови.

Той ще е нумизматичен - с около 2000 предмета и ще бъде разположен в бившето музикално училище в центъра на Русе. Сградата беше купена от Бобокови преди две години за над 400 хил.лв.

Сградата, в която ще се помещават находките, е паметник на културата, но се нуждае от огромни инвестиции, за да се превърне в музей. Бобокови са дали подробен отчет как ще финансират музея си за 3 г.. Първите собственици на частен музей у нас са осигурили и много добри условия за опазване на предметите си - специални фондохранилища и английски сейфове.

Досега основна спънка пред създаването на частни музеи бе произходът на предметите, който в повечето случаи няма как да се докаже с конкретен документ. Затова и досега частен музей у нас няма, макар сбирки и колекции да съществуват. В музея ще могат да се обучават нумизмати за нуждите на съда и полицията, съобщи Пламен Бобоков.