Много неща са разрешени, ако си голям, или по-точно ако си най-големият. През тази година бюджетният дефицит на САЩ ще 10.8% от БВП, според предвижданията на МВФ. Сред развитите държави, щатският бюджетен дефицит е най-големият, показва сравнението на Фискалния монитор, доклад изготвян от Фонда.

За разлика от Великобритания и Европа, САЩ засега отказват да правят всякакви опити за съкращаване на бюджетния си дефицит, отбелязва анализатор на The Telegraph. Нещо повече, Федералният резерв приложи втора серия на „количествени улеснения“ на стойност 600 млрд. долара, а президентът Барак Обама рязко намали данъците в страната през тази и следващата година.

Тези опити на макроикономическото управление да възстановят икономиката на Щатите срещат остра критика от инвеститорите в държавни ценни книжа. Прочутият Бил Грос, който управлява най-големият фонд в гиганта PIMCO, твърди, че нежеланието на политиците да се борят с дефицита, който тази година ще достигне 1.5 трилиона долара, ще му даде възможност да спечели.

Грос през февруари се освободи от експозиции в Трежъри бонове, а сега директно смята да открива къси позиции в американски ДЦК. Късите позиции представляват вземане на заем на даден актив и връщането му по договорената цена. Инвеститорите, открили къси позиции, печелят при понижаване на стойността на актива.

По тази причина Кароло Котарели, ръководител на фискалното поделение на МВФ, заявява: притесненията на пазара остават тихи, но отлагане на действието /за намаляване на бюджетните дефицити/ може да излезе скъпо. САЩ трябва да действа сега, за да изплати част от задълженията си.

Бил Грос коментира: освен ако не овладеят социалните плащания в системите Medicare, Medicaid и Social Security, дефицити от 1 трилион долара годишно ще са редовни.

Опонентите на президента Барак Обама от Републиканската партия все по-гръмогласно настояват за намаляване на дефицитите – коментира The Telegraph. Днес се очаква Обама да изложи във Вашингтон мерките, които смята да приложи в тази връзка.