Лидерите на световните икономики не успяха да преодолеят сами различията помежду си по валутната политика на срещата във Вашингтон и помолиха Международния валутен фонд да въдвори ред – коментира Bloomberg.

На годишната среща на МВФ във Вашингтон доминираха притесненията, че страните, които прилагат девалвация на валутите си за да постигнат икономически растеж, раздухват протекционизъм и рискуват да създадат верижна реакция от търговски бариери по света.

Китай бе обвинен (включително от Жан-Клод Трише и Тимъти Гайтнър), че изкуствено поддържа юана си евтин. От своя страна Китай и представителите на новите икономики върнаха топката, като обвиниха САЩ и другите богати страни, че заливат нововъзникващите пазари с капитали чрез ниските лихви, които поддържат.

Човекът, който пръв поде темата за валутните войни, бразилският финансов министър Гуидо Мантега, коментира: „Лихвите близки до нулата и бързата монетарна експанзия стимулират вътрешното търсене – но същевременно водят до отслабване на валутите“. В резултат на това развиващите се страни ще продължават да трупат резерви от чужди валути, за да попречат на волатилността и поскъпването, счита той.

Финансовите министри и централните банкери на думи обещаха да подобрят кооперацията помежду си, но вместо да седнат и да преговарят, се договориха да оставят тази задача на МВФ. На предстоящата среща на Г20 в Южна Корея очевидно ще се кажат нови неща по проблема.

Над днешните политически решения е надвиснала сянката от кризата на 1930-те, когато търговската война, започната от САЩ, сериозно задълбочи световните икономически проблеми.

Протекционизмът на практика е вече във възход. Също и Украйна наскоро заяви, че обмисля да последва примера на Южна Корея, Полша и Бразилия и да въведе контрол върху капиталите, за да отклони краткосрочните инвестиции, които водят единствено до волатилност на валутата и сътресения в макроикономическата конюнктура.

МВФ сега е натоварен със задачата да изготви анализ как политиките по валутата на една страна влияят върху валутите на другите. Фокусът ще се насочи към САЩ, Китай, Великобритания и евро зоната. Впрочем повечето коментатори са скептични, че МВФ ще успее да убеди политиците да сменят курса си на евтини валути.