Експерти от Международния валутен фонд ще помагат на правителството в пенсионната реформа, съобщиха от финансовото министерство. От фонда потвърдиха за Дарик, че у нас ще пристигне техническа мисия от утре и ще остане у нас около две седмици. Визитата на експертите е по молба на българското правителство и не цели да дава оценка.

Редовната есенна мисия на фонда у нас беше в края на септември и началото на октомври. Тогава експертите, ръководени от ирландката Катрина Пърфийлд, прогнозираха, че догодина икономиката ни ще отбележи растеж между 2 и 2,5% . Те очакват тази година нулев ръст или минимален – 0,4 на сто. По този начин дефицитът може да слезе под три процента.

От фонда препоръчаха вниманието на правителството да се обърне към дългосрочната цел за влизане в механизма, предхождащ еврозоната (ЕРМ ІІ) и евентуалното влизане във валутния съюз.

Техническата визите по въпросите на пенсионната реформа е обсъдена по време на посещението на зам.-министъра на финансите Боряна Пенчева във Вашингтон. Тя е била в рамките на редовните годишни срещи с експерти от МВФ и Световната банка.

По време на разговорите си с първия заместник управляващ директор на МВФ Джон Липски, с наблюдаващия експерт за България Ане-Мари Гулде-Уолф и нейния екип, както и в дискусиите с изпълнителния директор във фонда Ахе Бакер, Пенчева е представила макроикономическата ситуация в страната, основните параметри на законопроекта за държавния бюджет за 2011 г. и средносрочната фискална рамка.

Акцент бе поставен върху твърдия ангажимент на правителството, и по-конкретно на Министерство на финансите, да следва благоразумна фискална политика, основана на оптимизиране на разходите при максимално мобилизиране на усилията в приходната част на бюджета за гарантиране на целта за достигане на 2,5% дефицит през 2011 година.

Подчертан беше ангажиментът на българското правителство да създаде икономически условия за гарантиране едновременно на фискална стабилност и икономически растеж.