Международният валутен фонд /МВФ/ ревизира нагоре прогнозата си за икономическия растеж през 2010 г. Според институцията, световната икономика се възстановява по-бързо от очакваното, въпреки завишените финансови рискове заради дълговата криза в еврозоната и разклатените публични финанси на страните от европейския валутен съюз.

Според новата прогноза на МВФ, световната икономика ще отчете 4.5% ръст през тази година. За сравнение, през април от фонда очакваха растеж от 4.1 на сто. От 2.7% на 3.3% е увеличена и прогнозата за САЩ, но очакванията за икономическия ръст на европейските страни не са променени /прогнозата е за 1% за 2010 г./.

За Китай от фонда предричат 1.5% растеж на Брутния вътрешен продукт /БВП/ при очаквани 10% през април. За Япония прогнозата също е завишена – от 1.9 на 2.4 на сто. За Индия МВФ очаква 9.4% икономически ръст /8.8% беше прогнозата за страната през април/. Като цуло, ревизията очакванията за икономическия ръст на Азия е от 0.5 процентни пункта /от 7 до 7.5 на сто/.

От МВФ за пореден път отправят призив към европейските лидери бързо да преструктурират публичните дългове, за да се възстанови доверието към банковата система. АР