Швейцария трябва да отвърже курса на франка от еврото и той отново да стане плаващ. Това трябва да се направи веднага щом дефлационният натиск отслабне и икономиката започне да се покачва.

Становището е на Международния валутен фонд в традиционния преглед на швейцарската икономика. В анализа финансистите обръщат внимание върху състоянието на големите банки в страната и им препоръчват да повишат капиталовата си адекватност.

Швейцарската централна банка обвърза курса на франка към еврото на 6 септември, при фиксинг от 1.20 евро за франк. Мотивите за това решение бяха дефлацията и опасността от рецесия. На пазарните участници обаче им бе ясно, че това бе направено за да се спре рязкото поскъпване на франка, което се получи заради бягството на инвеститорите към активи - убежища при кризи, какъвто е франкът. С поскъпването си франка застрашаваше швейцарските износители, тъй като продукцията им ставаше непродаваема.

След предприетото действие, Швейцария успя да избегне негативния сценарий и през миналата седмица централната й банка публикува прогноза за растеж на икономиката от 1% през 2012 година. Според представителя на МВФ Енрика Детрагиаче, цитирана от агенция Ройтерс, швейцарската централна банка е постъпила правилно, привързвайки курса на франка към еврото. Според нея обаче определеният таван от 1.20 евро за франк не трябва да бъде постоянен. Според някои финансисти този курс трябва да се промени на 1.30 евро за франк.

"Предизвикателството за колегите ни ще бъде да намерят елегантен изход от тази връзка", коментира представителката на Международния валутен фонд.

Сред трудностите на това отвързване е да се прогнозира кога е най-удачния момент за предприемането на първи крачки в тази насока.