Международният валутен фонд ще представи становището си за пенсионната реформа у нас. Експертите бяха тук по покана на финансовото министерство в разгара на преговорите между правителство, работодатели и синдикати как да изглежда държавното обществено осигуряване от догодина. От фонда са категорични, че ако не се направят решителни мерки, в средносрочен план дефицитът на системата може да достигне 7 % от БВП.

Парите за ранно пенсионираните да се преместят към втория стълб на системата от началото на следващата година, препоръчва Международният валутен фонд. Нужно е и вдигане на осигуровките с 2 процентни пункта от догодина. Увеличаването с шест месеца на година на стажа за пълна пенсия както за мъжете, така и за жените, трябва също да започне от догодина, препоръчват от МВФ.

Правителството планира да повиши осигуровките от догодина с 1,8 процентни пункта, а стажът обаче да започне да расте през 2015 г. с по четири месеца на година за всички, докато достигне 37 години за жените и 40 години за мъжете. Днес стана ясно, че възрастта за пенсия за първа и втора категория труд се планира да започне да расте с по шест месеца на година от 2015.