Те нямат внушителен герб, холографска защита срещу фалшифициране или портрети на исторически личности. Те не навеждат на асоциации с пълни със злато банкови трезори или дори с добрия стар долар. Всъщност те дори не съществуват във физическия свят. В еволюцията на парите, Специалните права на тираж /SDR, Special Drawing Rights/, емитирани от Международния валутен фонд, са най-отдалечената от думата „секси“ валута - пише Washington Post.

Но във Фонда и сред някои кръгове в международната икономика, SDR внушават все по-голяма надежда, че тази синтетична валута може да играе по-голяма и ползотворна роля на световната сцена. Вече са започнали и конкретни разговори в тази насока.

SDR представляват стойност, съдържаща се в кошница от най-често търгуваните валути – сред тях долар, евро, паунд и йена. Справка на Darikfinance.bg показа, че специалните права на тираж от 2011 г. се състоят от следните елементи: 41.9% щатски долар, 37.4% евро, 9.4% японска йена и 11.3% британски паунд. За отбелязване е, че в периода 2006 – 2010 г. делът на долара е бил 44%.

Стойността на специалните права на тираж се определя от финансови ангажименти, поети от членовете на МВФ, като SDR се използват за отпускане на помощ за някоя страна членка, изпаднала в криза. Например съгласно действащите международни съглашения МВФ може да отпусне заем на Ирландия или Гърция в SDR и после тези страни да обменят“правата“ за която свободно търгувана валута пожелаят, по актуалния пазарен курс.

Проучвайки ефектите от световната финансова криза, в МВФ са решили, че правата за тираж могат да играят по-голяма роля в бъдеще. Така ще се отнеме част от натиска върху щатската валута, произтичаща от статуса на световна резервна валута. Заедно с това страните в света ще получат повече сигурност, че в случай на финансова нужда ще могат да получат по-лесен достъп до кеш.

По време на семинар в МВФ в четвъртък, управляващият директор Доминик Строс – Кан е обобщил потенциалните ползи от засилването на ролята на SDR: държавите, особено в Азия, които имат склонност да трупат валутни резерви, ще могат да поддържат по-малка хазна; ще се намали валутният риск в международната търговия; ще се натрупа глобален ликвиден фонд, който ще облекчи Федералния резерв на САЩ от ролята кредитор от последна инстанция.

При последната криза ФЕД трябваше да открие „суап линии“ за целия свят, така че централните банки в Европа и другаде по света да могат да ползват достатъчно кеш. Сега по предложение на Строс – Кан тази роля може да се поеме от МВФ.

Според шефа на Фонда, националните валути и заедно с това националните икономически политики няма да изчезнат /все още/. Но тъй като глобализацията е факт, МВФ трябва да се ангажира с повече задължения, отколкото преди.

Друг французин, президентът Никола Саркози, възнамерява да постави този въпрос в центъра на дискусията в Групата на двайсетте през 2011 година.