Вдигане на пенсионните вноски към държавното осигуряване с 2 процента от догодина и с други 2 на сто към задължителните частни фондове от 2017 г., предлагат от Международния валутен фонд.

Експертите направиха двуседмична техническа мисия по проблемите на пенсионната реформа у нас по покана на финансовото министерство. От фонда предлагат за увеличаване на стажа и възрастта за пенсия още от догодина, а не през 2015 г., както предлага кабинетът.

Ето какво мисли ръководителят на техническата мисия Емануеле Балдачи за идеята активите на професионалните пенсионни фондове минат към Националния осигурителен институт:

„Има две неща, които трябва да се обмислят. Първото се отнася за въздействието върху бюджета, ако тази мярка бъде възприета. Ефектът върху бюджета са изчислява между 20 и 30 млн. лева годишно, което е много важно, но не е толкова голяма сума, колко е дефицитът в социалната система. Има обаче и второ измерение, което е може би по-важно. То се отнася до дизайна на цялата система. Системата на професионалните пенсионни фондове беше въведена като част от реформата през 2000 г. Тя се основава на плащане от публичния сектор и от частния сектор. Нашето становище е, че структурата на тази система е добра. Реформите трябва да подобряват тази система, а не да връщат назад структурата й”.

Емануеле Балдачи коментира, че все повече страни реформират пенсионните си системи като преминават към ценово индексиране. В момента у нас пенсиите се изчисляват с върху цените и заплатите в страната, а от МВФ предлагат да се премине към метод за изчисляване само върху цените от 2013 г. По този начин се осигурява по-добра покупателна способност на хората, които се издържат с пенсия.

Ето и карткият коментар на Балдачи за предложенията на кабинета – вдигане на вноската с 1.8 на сто от догодина и на възрастта за пенсиониране от 2015 г.: „Нашата оценка за плановете, които в момента се обсъждат, е, че те ще доведат до значителни спестявания в краткосрочен план – около един процент от БВП. Но предвид дисбалансите в пенсионната система, които са пет-шест пъти по-големи, тези мерки няма да бъдат достатъчни, за да покрият дефицита в пенсионната система”.

МВФ прогнозира, че дефицитът в пенсионната система ще достигне 6.5 на сто от БВП до края на годината. Ако не се вземат мерки, той ще продължи да расте и това ще създаде нови проблеми след години. През 2017 г. трябва да има нова вълна на увеличаване на стажа и възрастта с по шест месеца, докато не достигне 66 г. и за мъжете, и за жените. Заедно с мерките за увеличаване на вноските към частните фондове от 2017 г., това ще има спестовен ефект от 4 % от БВП.