„В протеста на 5 юли ще участват полицаи, които не са на работа. Очакваме в него да се включат между 8 и 10 хиляди служители. Възможно е да са и много повече”, каза в предаването „Здравей, България” по NOVA Илия Кузманов, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Над 3060 лв. заплата в МВР – рекордна за чиновници

Депутатите намалиха обезщетения и отпуски в МВР

Чиновниците в МВР губят привилегиите на полицаи

Относно информацията, че служителите на полицията сами си купуват облеклото Кузманов заяви, че за периода 2011-2015 г. МВР дължи като неосигурени дрехи на служителите 29.5 милиона лева. „Това означава, че колегите са подпомогнали системата с 30 млн. лева”, заяви той.

Относно информацията, че складовете са пълни с униформи Кузманов уточни, че там има зимни униформи и то не за всички служители. „Колегите и тази година ще си купят само фланелките, с които да работят през лятото, за да им бъде комфортно”, добави той.

Според него не е коректно държавата по този начин да рекетира служителите на МВР – с поддръжката на техника и закупуването на дрехи.

„Администрацията в МВР е необходима. Ако бъде сведена под тези нива ще е фатално за системата”, смята той.

Кузманов добави, че много биха искали да имат разговор с премиера Бойко Борисов. „Надяваме се тази среща да бъде преди протеста, защото след това ще е безсмислена”, категоричен беше той.