Всички административни услуги, които МВР предоставя на гражданите ще се отделят в самостоятелно предприятие, включително паспортна служба, КАТ и регистрацията на коли. Това обясни вътрешният министър Румяна Бъчварова във връзка с мерките в готвената административна реформа в МВР.

„Става въпрос за друга финансова система, при която тези пари вместо да отиват в бюджета, от бюджета да идват като трансфери, ще остават в дружеството, което ще може и технологично да се развива по-добре. Сега чакаме пари за заготовките за паспортите, за служебните коли и т.н. от държавния бюджет, а така ще могат да се управляват по-добре”, посочи Бъчварова.

Тя обясни, че тази идея вече работи в Грузия, където тя лично е видяла резултатите.

„Ние ще го направим същото, за да може там основно да работят хора по трудово правоотношение, а в министерството да останат полицейските служители. Да направим по-модернизирана структура на министерството, а не тази тежка и тромава административна структура”, посочи силовият министър и добави, че доколкото зависи от нея предприятието ще бъде направено догодина.

„Това е една от административните мерки. В момента се опитваме да остойностим вътрешно организационните мерки, за да видим как ще се отразят на бюджета, за да може да направим системата по-динамична. В момента МВР е една огромна машина с един огромен двигател, който много бавно се задвижва. Това, което трябва да направим е да има няколко малки двигатели, които да се движат по-бързо”, Бъчварова онагледи ситуацията в ръководеното от нея ведомство.

Румяна Бъчварова поясни, че вече е поискала увеличение на бюджета на МВР за 2016 г. /БГНЕС/