Все по-голям брой американци дават кучетата и котките си в приюти, тъй като емоционалната връзка между хората и домашните им любимци е подложена на изпитание от икономическите проблеми.

Засилващите се опасения за състоянието на икономиката правят все по-трудно за някои притежатели на домашни любимци да оправдаят разходите от 1000 долара годишно или повече за храна, ветеринарни услуги и други.

Например, един човек от Малвърн,  Пенсилвания, дал двете си кучета в кучкарник, за да може да плати за лечението на майка си, болна от рак. Друг пример е една жена в Ню Йорк, която завела котката си да й сложат смъртоносна инжекция вместо да я поддържа жива чрез скъпи лекарства.

Увеличаването на броя на домашните любимци в приюти за животни в Кънектикът, Небраска, Тексас, Юта и други щати сочи, че отслабващата икономика води до намаляване на потенциалните "осиновители". Тази тенденция съвпада с намаляването на правителственото финансиране и даренията от благотворителни
организации.

В резултат на това ставаме свидетели на квартали, из които бродят кучета и котки, все по-често прибягване до смъртоносни инжекции за животните в приютите или направо до отказ да се приемат в приюта нови домашни любимци, изтъкват организациите за защита на правата на животните. От приблизително 6 до 8 милиона кучета и котки, изпращани по приютите всяка година, само половината се "осиновяват" от нови стопани, а на останалите се слагат смъртоносни инжекции, сочат данни на американската организация за защита на правата на животните Хюмейн съсайъти (Humane Society).

Източник: БТА