През тази седмица камбаната на БФБ би тревога. Случи се онова, което всички си мислеха, че ще ни се размине, още повече, че икономиката на страната ни бе тръгнала да се оправя, а по света все по-често се появяват признаци на стабилизация след кризата.

Публична компания поиска от съда да я обяви в несъстоятелност. Нещо повече. Публична компания е успявала да скрие финансовите си проблеми от обществото. Същата компания гради стратегически най-важните инфраструктурни обекти в страната, а покрай нея притеснително го закъсват банки и други кредитори.

Не само пазарът се стресна от новината за Мостстрой АД. Държавата също се разтресе. Компетентните органи се заеха да проверяват случая, а строителният министър излезе да увещава, че с инфраструктурните проекти всичко ще е наред.

Водени от убеждението, че неизвестността плаши, а информираността помага при вземането на правилни решения, DarikFinance.bg опитахме да бъдем полезни на читателите си, споделяйки тук своите разкрития по темата.

А междувременно на БФБ бе станало досадно и зловещо, както се превеждат от испански двете чужди думички в заглавието.

На седмична база индексите на фондовата борса в София очаквано записаха спадове, като най-силният бе за сините чипове.

SOFIX потъна с 3.96% до 369.68 пункта.
BG40 изгуби 0.42% до 114.39 пункта.
BGREIT спадна с 1.14% до 41.41 пункта.
BGTR30 се понижи с 2.45% до 292.86 пункта.

Потеглилата към несъстоятелност Мостстрой АД изгуби 88.52% от стойността на акциите си, като миналия петък затвори на  1.560 лв. за акция, а този завърши на 0.179 лв. за лот. Най-ниската котировка бе достигната в началото на сесията в четвъртък, когато цената рухна на 0.140 лв. за акция. Според анализатори абсолютна нула в пазарната оценка на книжата едва ли може да се очаква.

Негативните сантименти засегнаха пряко и свързваната с Мостстрой АД - Холдинг Пътища АД. Тук пазарният удар бе по-лек, спадът се ограничи до 39.48% или 0.538 лв. за акция вчера. Най-ниската котировка през седмицата бе 0.556 лв. за акция. 

През седмицата нямаше търговия с акции на друго дружество, асоциирано с бизнеса на предишните две - Железопътна инфраструктура холдингово дружество АД.

Под натиск през седмицата се търгуваха книжата на Еврохолд България АД. Спадът от 8.88% отведе акцията на 0.820 лв. за лот.

Химимпорт АД също пострада от разпродажбите, като цената му се понижи с 3.92% до 2.45 лв. за лот в последната сделка вчера.

Интересна през седмицата бе търговията с акции на дружества от агробизнеса, фармацевтиката и химическата индустрия.

Зърнени храни България АД поскъпнаха с 0.79% до 0.636 лв. за лот, Унифарм АД поскъпна с 0.07% до 6.595 лв. за лот, но при обемни и оборотни сделки, а торовият гигант Неохим АД скочи с 9.47% до 29 лв. за акция.

През следващата седмица са насрочени Общи събрания на акционерите в Дружба стъкларски заводи АД - София, както и в Индустриален Капитал Холдинг АД. Дневният им ред може да намерите в Календар.

На 13 октомври, сряда, предстои да се проведе дискусионен форум по темата "Насоки за развитие на капиталовия пазар в България – стратегия за възраждане”.

* Molesto - досадно, siniestro - зловещо

** Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!