Средно по 20 хил. евро не му достигат на българина, за да купи жилище. Именно това е сумата на най-масовият кредит, който се тегли обикновено с опция за изплащане в следващите 25 години, тъй като колкото по-голям е хоризонтът напред във времето, толкова по-малки могат да бъдат месечните погасителни вноски.

 

Това показва анализът на ипотечния пазар на Пощенска банка, която започва издаването на тримесечен бюлетин с данни за активността в жилищното кредитиране.

 

Според експертите на банката, сумата, която клиентите теглят за покупка на имот сега, е с около € 10 хил. по-ниска от онова, което е било средна сума на кредитите във времето на бума през 2007 и 2008 година. В момента средната сума на кредита за жилище е 29 хил. евро, като 80% от тях са изтеглени в български лева заради по-ниския валутен риск.

 

За разлика от годините на имотния бум, сега условията по отпускане на кредит за жилище са далеч по-облекчени с Годишен процент на разходите около 8%, премахната такса за предсрочно погасяване на кредита след третата година и гъвкави схеми за справяне в трудни ситуации, като например тази, в която кредитополучателят остава без работа.

 

Комбинацията от тези фактори води до отпушване на ипотечния пазар с 0.6% ръст на отпуснатите жилищни кредити през първото тримесечие на тази година, при 0.8% ръст през миналата година, по данни на Българската народна банка. Агенцията по вписванията отчита 23% ръст в броя на сделките с имоти до общо 44 174 от януари до края на март. Висока е и активността на банките, които са по-агресивни в предлагането на ипотечни продукти, отколкото бяха преди кризата.

 

В момента девет банки рекламират жилищните си кредити с телевизионни клипове. Клиентите откликват на това, като около 70 - 80% от заявките за кредит биват одобрявани, каза за Румен Радушев, ръководител управление "Жилищно кредитиране" в Пощенска банка.

 

"Хората, които се бяха надценили преди кризата трудно могат да излязат от ситуацията сега", коментира експертът, според когото стабилизирането на цените на имотите разкрива възможности за изпадналите в тежка ситуация заради покупка на кредит. Радушев обръща внимание върху това, че през последните месеци се наблюдава платежоспособно търсене, особено от страна на IT специалисти и държавни служители.

 

Наблюденията на банката са, че най-назад на опашката по възможности и активност да купуват жилища в момента са учителите и журналистите.

 

Банките кредитират сделки, при които средната цена на квадратен метър е € 750 - 800, стана ясно още от анализа на пазара, който са направили от Пощенска банка след първите три месеца на годината. Наблюденията им са, че емигрантите вече не са толкова активни в тегленето на кредити, тъй като цените на имотите са спаднали толкова много, че няколкогодишни спестявания от работа зад граница стигат за покупката на имот в родината.

 

„С € 20 хил. вече може да купите доста добро тристайно жилище в провинцията“, посочи Румен Радушев и обърна погледа към другите по-топли точки на пазара на недвижими имоти извън София. Ако в столицата са отпуснати над 40% от ипотечните заеми през първото тримесечие на тази година, то други 15% си поделят Пловдив, Варна и Бургас.