Прокуратурата повдигна обвинения срещу собствениците на медийна група „България холдинг" Любомир Павлов и Огнян Донев, съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова. По-рано през деня двамата бяха призовани в Националната следствена служба заедно с адвокатите си. Пред журналисти Павлов определи обвиненията срещу себе си като „смехотворни" и заяви, че на наблюдаващия прокурор по случая Момчил Георгиев са платени 1 млн. лева, за да повдигне обвиненията.

На Павлов са повдигнати три обвинения - за пране на пари, документна измама и невярно документиране. Срещу Донев е повдигнато обвинение за пране на пари. Наблюдаващият прокурор е събрал доказателства за това, че чрез четири фалшиви документа Павлов съзнателно е дал възможност на Донев да получи чуждо движимо имущество или 43 процента от акциите на медийната група, заяви Арнаудова. Впоследствие 40 процента от придобитите преди това общо 80 на сто от дяловете са били върнати на Павлов. Това според прокуратурата е пране на пари, тъй като сделката е осъществена с имущество, което е придобито чрез документна измама.

От своя страна Любомир Павлов е подал сигнал в прокуратурата във връзка с публикувания преди седмица във вестник „Преса" запис на разговор между него и неизвестно лице, според който Павлов е водил целенасочена кампания срещу определени политици.

По повод твърденията на Любомир Павлов от тази сутрин, че наблюдаващият прокурор Момчил Георгиев е бил подкупен с 1 млн. лв., за да работи срещу него, Арнаудова заяви, че не приема твърденията на сериозно.

На двамата бизнесмени е наложена парична гаранция от по 50 000 лв. за всеки.


Огнян Донев е изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на „Софарма" АД. Той е председател на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Участвува в управителните или контролни органи на редица дружества.


Любомир Павлов е председател на Съюза на издателите в България. Той е бил депутат, създател на радио и вестник с името Експрес в началото на 90-те години. Член на борда на директорите и председател на Надзорния съвет на Общинска банка в периода 1997-1998 година.

През април 2011 година Агенцията по вписванията регистрира 83% от капитала на „Медийна група България холдинг", която издава вестниците „Труд" и „24 часа" като собственост на Огнян Донев и Любомир Павлов, а останалите 17% - притежание на фирма „Бг принтмедия" с управители Любомир Павлов и Христо Грозев. След това започна битка за преразпределение на дяловете и пререкания между собствениците. В края на 2011 година по искане на Грозев бе получена заповед за запор на имуществото на пресгрупата, а съдия-изпълнител влезе в Полиграфическия комбинат, за да опише имуществото на вестниците „24 часа" и „Труд". Впоследствие през ноември същата година запорът бе вдигнат.