Роботът "Curiosity" /любопитство/ на НАСА, който кацна на 5 август на Марс, установи температури, надвишаващи 0 градуса по Целзий в кратера Гейл, чийто изглед наподобява западния американски щат Аризона. Съобщението направиха ръководителите на космическата програма, предава БГНЕС. 

Джон Гроцинджър, участник в мисията от Калифорнийския технологичен институт в Пасадина, заяви на пресконференция, че с "Curiosity" учените отново разполагат с метеорологична станция на Марс. 

Мога да ви кажа, че максималната температура вчера на повърхността на Марс близо до робота бе над 0 градуса по Целзий, каза Гроцинджър, уточнявайки, че точната температура е била 2.85 градуса по Целзий. 

Това е много важен момент за науката, тъй като последната метеорологична станция на Марс датира отпреди 30 г., когато "Viking 1" прекъсна връзката със Земята, добави той. 

Пейзажът около кратера Гейл прилича малко на пустинята Мохаве, изтъкна ученият. 

Възможно е във всички слоеве на скалите да има хидратни минерали, изтъкна той. Учените смятат, че в района на кратера Гейл в миналото е имало вода и че в по-старите от планината Шарп геологични образования може да са се запазили следи от предишен живот. 

Измерените температури над 0 градуса по Целзий са още едно доказателство за възможността на Марс да е текла вода и съответно да е съществувал живот.