Покачване на оборота с повече от 54% очакват на румънската борса. През следващите месеци там предстоят няколко IPO-та, сред които и това на самият борсов оператор в Букурещ.

Това съобщи Силвио Енаке, директор Капиталови пазари на Волкс Банк - Румъния. В интервю за предаването ИконоМикс той анализира резкия срив с повече от 10% на водещите индекси на букурещката борса във вторник, както и бързото възстановяване още на следващия ден. Факт е, че в близкото минало случващото се на румънската борса се пренасяше и на българската, когато корелацията между пазарите бе по-силна.

Според анализатора, случилото се на румънската борса показва, че за много инвеститори моментът е бил подходящ за покупки.

Във вторник Вашият фондов пазар беше надолу със средно 10%. Какво се случва там, има ли някаква конкретна причина за такъв рязък спад?

Наистина пазарът претърпя драматична корекция. Основният индекс BET се понижи с повече от 10%, а финансовият индекс BET-FI спадна с почти 14%. Както знаете, малките пазари са много чувствителни и в случая има много фактори, които доведоха до тези драматични движения.

От една страна са международните условия, които оказват влияние на развиващите се пазари – корекцията на развитите пазари създава ливъридж ефект върху развиващите се пазари. От друга страна са местните фактори – инвеститорското доверие в румънската икономика и капиталовия ни пазар са все още нестабилни. 

Дори и ако бизнес асоци ациите приемат антикризисните мерки на правителството, социалните протести се увеличават, а резултатите от антикризисния план на правителството още не са ясни. Има и технически фактори – при малък пазар и при тези неясни условия, всяко едно нервно действие на пазара създава паника и лавина от поръчки за продажба.

Според мен, във вторник големи поръчки за продажба доведоха до паника. Но аз видях също така и добри сигнали, като необичайни поръчки за покупка, направени от лица с вътрешна информация. При такъв тип сделки трябва да се уведоми борсата,  а на сайта на борсата аз видях повече от 10 сделки със свързани лица.

Може ли да кажете какво точно имате предвид под „необичайни поръчки за покупка”?

Например, служители на съответната компания или свързани по друг начин с дружеството. Такива лица купуваха в този ден. А те са длъжни да уведомят за това борсата. Това са хора, които имат вътрешна информация и познават добре финансовото състояние на дадена компания. В допълнение към това, в сряда пазарът е нагоре, така че този ден е било много подходящ като момент за покупка.

Имате ли някакви данни или статистика, дали вчера са продавали чужди инвеститори?

Не, все още нямам тази информация.

Споменахте, че една от причините за подобен рязък спад е малкия пазар. Какъв е средния дневен оборот на Букурещката фондова борса?

Сравнено с миналата година, оборотът не е толкова малък и това също е добър сигнал, според мен. Досега сме имали 100 търговски сесии и оборотът е малко над 3 млрд. рона. За сравнение миналата година, при 250 търговски сесии, оборотът беше около 5 млрд. Според мен, ако пазарът продължи така тази година оборотът ще се увеличи с повече от 54% в ронове, а в евро увеличението ще е почти 60%.

Вчера оборотът беше около 10 млн. евро. Това обичайно ли е за вашата борса, като дневен оборот?

Не, беше по-висок от обикновено. Но както и да е, аз прогнозирам, че оборотът ще се увеличава през следващите месеци, защото очакваме няколко първични публични предлагания. Букурещката фондова борса ще се листне като компания на пазара в следващите 2 месеца. Също така, до края на годината, румънският Property Fund ще стане публичен, а той управлява активи за около 3 млрд. евро.

Какви са сега пазарните настроения и нагласи в Румъния?

Предполагам, че също като в България. Инвеститорите са много предпазливи. Размерът на нетните спестявания все още се повишава, като хората предпочитат да държат парите си на сигурно място, а не да харчат. Предпочитат да не поемат риск, но сравнено с предходната година, смятам ,че настроението е оптимистично.

Румъния има споразумение с МВФ, по какъв начин засегна това хората там?

Това споразумение задължава нашето правителство да свива разходите и да преструктурира администрацията. Тези мерки, според мен, са повече от наложителни. Но както знаете, в момент, какъвто е сегашният, не е лесно да се предприемат такива мерки, защото поставят много хора в драматично положение. Без конкретна програма за възстановяване от страна на правителството, ще бъде много трудно да се устои на социалното напрежение.

Значи нямате още програма за възстановяване?

Все още не. Очакваме такъв план в следващите дни или седмици. Тук става въпрос за позициониране на нашите страни, не само Румъния, но и България. Да преразгледаме нашите ресурси и връзката консумация – устойчиво развитие. Не става въпрос само за това как да харчим пари, а да управляваме много добре, това което имаме.

От Вашата гледна точка на чуждестранен инвеститор, кои биха могли  да бъдат най-положителната и най-отрицателната черта на България?

За мен ценни са проектите в енергетиката, както и в туризма във вашата страна. По отношение на борсата, преди няколко години аз видях много публични предлагания с много добра доходност и се надявам на вашия пазар скоро отново да има нови възможности.

Като отрицателна черта на България, не знам дали е реална или медиите я увеличават, но това е корупцията. Не знам, дали вашето правителство се бори срещу този проблем, но в медиите в Румъния, той все още е актуален.

В момента в България имаме по-голям бюджетен дефицит от очакваното и правителството търси варианти, за да го финансира. Ако България емитира еврооблигации, Вие бихте ли си купил от тях?

Според мен доходността по облигациите сега е доста атрактивна, но също така са и много рискова инвестиция. Испания, например, не успя с последната си емисия. И в такъв момент, когато много държави имат проблеми с дефицита е трудно да се намерят инвеститори. Но според мен, да си купиш облигации в дългосрочен план може да бъде добра инвестиция, така че бих си купил.

Бихте си купил български еврооблигации?

Да. Чудя се защо нашите държави понякога действат сякаш сме конкуренти, а не партньори. Мисля, че така ще успяваме по-добре, отколкото поотделно.

Как си го представяте това партньорство?

Да имаме обща стратегия и да работим като регионална група. И не само Българи и Румъния, но и другите държави от региона. За да действаме заедно срещу този много агресивен пазар.

Имате предвид партньорство в капиталовия пазар или като цяло?

Основно капиталовите пазари. Но също и в работата ни с европейските институции, например. Заедно, позицията ни ще бъде по-силна и посланието ни ще има по-голям ефект, отколкото, ако действаме сами.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!