Уолстрийт още не е на командно дишане, но и това ще стане

Смятам, че все още Уолстрийт не е на командно дишане, но и това ще стане. Според мен, има възможност за спад на пазарите с още 10-15%. Реално това не е много, защото в кръга на черния хумор до нулата има много място. Ако приемем, че финансовата криза се е зародила или предпоставките за нея са започнали да се натрупват от, примерно, средата на 90-те години. Оттогава са тези финансови инструменти, то тогава единият индекс, който се гледа доста S&P 500 е бил през 1995 г. на 450-500 пункта. Значи има място за още 250 пункта надолу.

От друга страна, който гледа технически анализ, ако погледне графиката на S&P 500, тя е направила двоен връх. Един път през 2000 г. на малко над 1500 пункта и сега през 2008 г. бе на същото ниво. И при такава конфигурация, след като сме паднали под 750 точки, целта на движението колкото и странно да звучи е „0” нула.

А нещата при двоен връх се изпълняват, въпросът е като стане индексът нула, какво ще стане с акциите. Но както тръгна всичко с национализация лека-полека, може би просто държавата ще бъде собственик и няма да има от какво да се страхуват всички.

Национализация и частично одържавяване на водещи американски банки

Аз лично не очаквах това да стане и все още не мога да си го обясня. Защото толкова години се прокламира пазарна икономика. И „лошите” капиталисти ни караха ние да минем към нея, да махнем комунизма, а сега те, след някакви опити да живеят в пазарна икономика решиха, че така не може и ще трябва да се национализира всичко. Почват да строят комунизъм. Нещо не е в ред и не вярвам, че това ще помогне. Дори по-скоро ще забатачи нещата.

Нещата са много, много зле

Рухва цялата финансова система и това са някакви отчаяни стъпки за нейното стабилизиране, но те няма да доведат до нищо. Мисля, че вървим към тотална разруха и след това ще се върнем към нещо ново, което в момента не знам какво трябва да бъде и какво ще бъде. Но светът или финансовата система няма да бъде същата. И то не е въпроса в мерките или регулациите, които се опитват да налагат, защото нещо като се контролира, вероятността да бъде изкривено е много по-голяма.

Валутните пазари: Не е много сигурно, че доларът поскъпва

На борсите няма напускане на рейнджа от последните дни. Слязохме все пак малко по-надолу, вместо 1.27, евро/долар падна почти до 1.25.

Трябва да се отбележи, че е много нервна ситуацията. Тези граници от по 3,4 дори 5 фигури курсът ги минава за ден или два. И това е неопределеността от неяснотата какво се случва. Някакви планове, някакви мерки и според мен нищо не е ясно. И затова имаме такава волатилност, която ще се запази и през тази седмица.

Но пак няма индикации за излизане от по-широкия рейндж от последния месец 1.25-1.34.

Въпреки мненията, че доларът поскъпва, не съм много сигурен в това все още, поне докато курсът е над 1.23-1.24. Аз оставам на позиции, че през годината търговията ще бъде между 1.25-1.35. За момента не виждам и индикации за излизане от този рейндж.

* Авторът е началник отдел "Търговия" в СИБанк