Единната валута се понижи до 1.3242 долара по време на американската търговия в петък. В рамките на седмицата еврото олекна с 3.2% към шатските пари. Причина за това са несекващите спекулации около състоянието на финансите на периферните страни в еврозоната. Спекулира се, че европейската комисия в сряда е поискала удвояване на размера на фонда за гарантиране на стабилността на еврото, в който в момента дава гаранции за 440 млрд. евро. Запознати твърдят, че Германия се е противопоставила на тази идея.

 

Само в рамките на вчерашния ден доларът спечели 1.07% спрямо британския паунд. Напрежението на Корейския полуостров – изстреляните снаряди от Севера и военното „учение“ на САЩ и Южна Корея в региона – водят до масов отказ от рискови активи и прехвърляне на фондове в долари. Така паундът се понижи до 1.5592 долара.

 

Йената се търгуваше последно на ниво 84.105 йени за долар. Това рязко понижение се обяснява само с едно: риск от война в региона. Вонът на Южна Корея от своя страна се понижи вчера с 1.9% 1159 вона за 1 долар. Дори китайският юан загуби стойност спрямо зелените пари, до 6.6675 юана за 1 долар, спадът за седмицата е 0.42%, каквото не се беше случвало от декември 2008 г.

 

Канадският и австралийският долар тежко загубиха заради нарастването на напрежението в света. Страните са производители на суровини и предлагат сравнително по-високи лихви, отколкото в САЩ. Масовото изтегляне на активи от суровинния пазар към американски ДЦК води до спад и обръщане на паричните потоци към тези страни и съответно до понижение на националните валути. 1 щатски долар купува 1.0213 канадски долара /поскъпване от 1.2% вчера/ и 1.0369 австралийски долара /ръст от 1.66% в рамките само на деня/. 

 

Дълговата криза на еврозоната удари и страните в региона, които не споделят единната валута. Стреснатите инвеститори разпродават полската злота, която в петък загуби 1.6% до 4.04 злоти за евро. Щатският долар вече е по-скъп от швейцарския франк, като седмицата затвори на ниво CHF1.0036.

 

Резкият ръст на долара обаче засега не доведе до по-сериозна преоценка на петрола. Перспективите за добро търсене в двете най-големи страни консуматори, САЩ и Китай, задържат цената на суровината на високите нива от 85.58 долара за барел брент и 83.76 долара за барел лек суров петрол. Златото не може да издържи на доларовата конкуренция като средство за хеджиране на риска и пада до 1364.3 долара за тройунция, или с над 10 долара в хода на петъчната търговия.

 

Като цяло пазарът на суровини е под натиска на засилващата се зелена валута. В момента очевидно протича някакво изпускане на налягането от суровинния балон. Така че в новата седмица е възможна разпродажба на януарските петролни фючърси.

 

* Не е препоръка за взимане на инвестиционно решение!