18:00 часа

В интервю за Дойче Веле, Йохана Даймел от германското Дружество за Югоизточна Европа заявява, че на Борисов "не му отива да се държи като обидено дете" особено имайки предвид, че той полага "толкова много усилия да си изгради образа на човек, който строи и създава". Оставката на премиера и правителството е безотговорен и опасен ход, убедена е Даймел. Не му отива на Борисов, който иначе полага толкова много усилия да си изгради образа на човек, който строи и създава, да се държи като малко дете. Ескалацията на протестите и използването на сила поставя страната в много критична ситуация, която изисква спокойно и разумно поведение, а не пози и оставки, казва германската политоложка.

17:00 часа

 

Депутатите от ГЕРБ утре ще подкрепят оставката на правителството и няма да участват в съставянето на нов кабинет до изборите. Това стана ясно след заседание на парламентарната група, в което взе участие и вицепремиерът Цветан Цветанов.

 

15:20 часа

 

Около 500 души са протестирали пред сградата на Народното събрание в подкрепя на Бойко Борисов. "Искаме Бойко!" са виковете на участниците в събитието. Кадри от него може да видите в YouTube.

 

15:11 часа

 

Призиви за нов протест в София, който да се проведе тази вечер от 18 ч., но в подкрепа на Бойко Борисов, се разпространяват в интернет, сигнализира читател на DarikFinance.bg. Той призовава "ДА СЕ СЪБЕРЕМ СЕРИОЗНИ ХОРА И ДА СПРЕМ ПОГРОМИТЕ НА ДЪРЖАВАТА! РАЗПРОСТРАНЕТЕ И БЪДЕТЕ ТАМ!!!"

 

15:03 часа

 

Лидерът на РЗС Яне Янев заяви, че е готов за министър-преседател.

РЗС държи един много силен коз и ще решим дали да го използваме. Тази коз е много силен и ще преобърне процесите. Този коз няма за позволи на мафията да ликува, каза Янев.

 

14:16 часа

 

Утре в 12 ч. на обед президентът Росен Плевнелиев ще направи изявление към нацията във връзка с политическата криза. По-рано днес лидерът на БСП изтъкна колко важна е ролята на президента именно в такава ситуация, като настоящата и призова държавния глава да заеме активна позиция.

 

13:56 часа

Протестът срещу правителството доби нови измерения. Преди минути стана ясно, че във Варна искат оставката на кмета Кирил Йорданов, а също и на областния управител, които са назначения на ГЕРБ. Гражданите дават 3 дни за оттегляне от постовете на двамата управляващи. В противен случай заплахата е за "гражданско подчинение".

13:44 часа

Стотина души се събраха около парламента, за да подкрепят правителството на Бойко Борисов. Протестиращите настояват Борисов да се отметне от решението си да подаде оставка и да остане до края на мандата си, защото „все пак е направил нещо за страната".

Според тях успехите му са свързани с магистралите, а многохилядните протести от последните дни са организирани от „комунистите".

 13:09 часа

Ето думите, с които Борисов депозира оставката на правителството:

"Уважаема госпожо председател, уважаеми госпожи и господа народни представители. На основание член 111, ал. Първа, точка 2 от Конституцията на Република България подавам оставката на ръководения от мен Министерски съвет, избран с решение на 41-ото Народно събрание.

От 27 юли 2009 година, в съответствие с член 111, алинея 3 от Конституцията ще изпълняваме функциите си до избирането на ново правителство и ще направим всичко необходимо за осигуряване на приемственост в управлението на страната.

Уведомявам народните представители, че на основание член 43, алинея Пет утре, 21 февруари 2013 година, в началото на пленарното заседание ще включа и ще предложа да гласуваме като точка първа приемането на решение за прекратяване правителството на Бойко Борисов".

12:39 часа

Вече има информация как изнасят чували (с документи) от Министерство на финансите и други места, каза Станишев.

Спрете крокодилите, призова лидерът на БСП и поясни: това са машини за рязане на документация.

12:37 часа

Протестите , без съмнение, можеха да бъдат избегнати, каза лидерът на БСП Сергей Станишев. Борисов разбра, че ако не подаде оставка, щеше да бъде пометен от протестите, защото те щяха да са неудържими.

Това правителство докара България на ръба на граждански конфликт и това е непростимо.

12:37 часа

Ръководството на БСП дава пресконференция по повод оставката на правителството.

12:32 часа

Ако ГЕРБ спечели втори мандат, Симеон Дянков няма да е министър в новото правителство. Това заяви Бойко Борисов в съобщение, публикувано от пресцентъра на Министерски съвет.

"Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков подаде оставката си пред мен и аз я приех и предложих на депутатите в Народното събрание да го освободят от заеманите от него постове. Това е моето решение и аз не съм го променил“, заяви Борисов.

11:54 часа

Заради извънредната ситуация президентът Росен Плевнелиев ще отмени планираните за седмицата срещи и визити извън страната. Очаква се държавният глава да отмени или отложи планираната за края на седмицата визита до Виетнам.

11:54 часа

Премиерът Бойко Борисов подаде официално оставка. Това съобщи председателят на парламента Цецка Цачева в пленарната зала.

В четвъртък, 21 февруари, ще бъде гласувана оставката на кабинета. 

До избирането на ново правителство кабинетът ще изпълнява задълженията си.

11:39 часа

Финансовият министър Симеон Дянков оттегля оставката си и заяви, че ще работи за втори мандат.

По думите му той продължава да подкрепя Бойко Борисов и вярва, че в следващите месеци народът ще се успокои и ГЕРБ ще получи пълно мнозинство на следващите избори.

10:32 часа

Асен Агов, ДСБ: Решаването на проблемите ще се отложи с месеци, а хората не могат да са с месеци на улицата. Страната ще бъде хвърлена в по-тежки икономически условия. По-доброто решение - програмен кабинет от експерти, да се отдръпнат политическите партии.

10:29 часа

Иван Костов: Оставката на българския министър-председател е точно отговор на исканията на БСП и ДПС.

Това е никакъв опит за решаване на въпросите. Питам как легитимно ще се поведе битка срещу монополите? Огромна част от нещата, които Борисов вчера обяви са неизпълними. Или са мерки, които ще съсипят българската енергетика, ще нарушат многобройни договори, ще вкарат във фалит електропроизводители, ще създадат огромни затруднения на страната, ще я изправят пред съда в Страсбург, ще има огромни плащания.

Волен Сидеров: По този начин Борисов спасява себе си и партията си от пълен срив, защото ако беше останал до края на мандата си, просто напорът на протестите и общественото недоволство щеше да го срине до нула, както стана с НДСВ.

В бъдещия служебен кабинет трябва да влязат представители на протестиращите и да няма нито един човек или поставено лице или човек на партия, която вече е била в изпълнителната власт, каза Сидеров.

10:23 часа

Политици коментират падането на правителството във Facebook:

Ивайло Калфин:  Президентът трябва да насрочи най-бързо предсрочни избори и да назначи служебно правителство. След кръвта вчера по улиците на София и след многохилядните протести - това е неизбежно.

ГЕРБ обаче трябва да си плати за състоянието, до което доведе страната. Сълзливите приказки на Борисов не работят. Време е за равносметка на управлението и за нови решения.Идват избори и гражданите ще решат.

Когото и да изберат българите, самозабравилият се Борисов и неговите министри и депутати трябва да са му за урок.

Меглена Кунева: Господин Борисов избра единствения възможен изход от създалата се ситуация. През последните седмици хиляди българи излязоха на улицата, за да изразят своето недоволство, своята обида и своя гняв.

Съзнаваме, че оставката няма да подобри тежкото икономическо положение на българския народ, което се влоши в изминалите три години и половина, но се надяваме, че тя ще доведе до нормализация на ситуацията и до нужното спокойствие.

Случилото се е и добър урок за всеки, който реши да подцени гражданското общество. Оттук насетне е от съществено значение какво правителство ще проведе следващите парламентарни избори. Призоваваме парламентарно представените партии да се откажат от мандатите си, които предстои да получат.

От "Движение България на гражданите" призовахме още вчера да се състави служебно правителство, което да гарантира честни и свободни избори. България има нужда стабилност и от нормализация, която да превърне икономическия растеж в национален приоритет



10:20 часа

България влезе в световните информационни емисии с есклузивната новина за оставката на правителството. Ето какво съобщават водещите информационни агенции:

Reuters: Правителството на България подаде оставка след протести в цялата страна заради високите сметки за ток. Много българи са недоволни от монополите в енергетиката, ниския жизнен стандарт и корупцията в тази най-бедна страна-членка на Европейския съюз.

Bloomberg: Премиерът на България Бойко Борисов подава оставка след антиправителствените протести, придружени от изблици на насилие по улиците, четири месеца преди насрочените парламентарни избори.

09:58 часа

Предсрочните избори могат да се проведат на 28 април. Предложението направи депутата от ДПС Христо Бисеров.

09:20 часа

Премиерът Бойко Борисов ще депозира оставката на правителството до обяд. Това каза министър-председателят в Народното събрание Цецка Цачева, съобщава репортерът на "Дарик", Деа Манолова.

"Не искам ние да носим пасивите на хидроинжинерите на ДПС, които изхарчиха милиарди, нито искам да виждам кръв по улиците, нито да виждам полицаите да се бият по който и да било", коментира премиерът.

Той не пропусна да отбележи какво е построено по време на неговия мандат и допълни: "Всяка капчица кръв за нас е петно и аз не мога да гледам парламента обграден с огради", допълни Борисов.

"Обичам да ходя сред хората, не обичам да има железа", коментира пред депутатите Борисов.

"Аз с ДПС и БСП тук няма да гласувам заедно, каза още премиерът и заръча на вътрешният министър Цветан Цветанов да благодари на полицаите за работата в последните дни".

Борисов беше категоричен, че ГЕРБ няма да участва и в служебно правителство.