"Сигурно няма да успеем да станем богати и проспериращи, но задачата, която трябва да стои като минимум, е в края на мандата всички български граждани да имат много повече надежди и по-голяма увереност, че пътят е прав, че могат да разчитат на своята предприемчивост и че работейки за собственото си благоденствие, ще допринасят и за благоденствието на цялото общество".

Това заяви новият премиер Пламен Орешарски по време на церемонията по встъпването в длъжност на новия кабинет.

13:38 часа

 

Новото правителство на България се закле в Народното събрание в присъствието на патриарха на Българската православна църква, президента Росен Плевнелиев, посланици.

 

13:35 часа

 

Приет бе и съставът на кабинета Орешарски

217 гласували
"За" 119
"Против" 98
"Въздържали се" 0

13:32 часа

 

Парламентаристите приеха и структурата на кабинета с новото министерство на инвестиционното проектиране.

217 гласували
119 "За"
98 "Против"

Без въздържали се

 

13:31 часа

 

Пламен Орешарски вече е премиер на България.

 

Гласували 217 депутати.
"За" - 120
"Против" - 97

 

13:24 часа

 

Квесторите в парламента се намесиха, за да помогнат на депутатите, които не успяха да разгадаят техническите специфики на пултовете за гласуване пред бюрата им.

Народен представител излезе на трибуната, за да заяви, че не разбира за какво се гласува в момента - дали се иска вотът им за прегласуване на предишното решение или вече се гласува кандидатурата на Пламен Орешарски за премиер.

 

13:21 часа

 

Поради интензивното движение в залата предложението ще бъде прегласувано.

 

13:19 часа

 

129 гласували

"За" 121
"Против" 8

 

Предложението за кандидатурата на Пламен Орешарски е прието. Има искане за прегласуване на предложението, тъй като депутати не са успели да гласуват.

 

13:17 часа

 

След преброяване на кворума в залата народните представители гласуват предложението за избиране на Пламен Орешарски за премиер.

 

13:16 часа

 

Има искане за поименно преброяване на кворума в залата.

 

12:56 часа

 

В отговор на репликата от Владислав Горанов за фискалната политика на Орешарски като финансов министър, Орешарски каза:

Фискалната политика в периода 2005 - 2008 година е оценявана нееднократно. Има много награди и коментарчета от типа 100 милиона повече или по-малко не са особено уместни.

 

12:54 часа

 

Пламен Орешарски: Новото министерство на инвестиционното проектиране няма да иззема функции, а ще се явява с координиращи такива.

 

12:50 часа

 

В изказване пред депутатите Владислав Горанов от ГЕРБ припомни каква ситуация е заварило правителството, в който той бе заместник министър на финансите след управлението Пламен Орешарски като финансов министър.

 

... Непредпазливо формирания бюджет към края на 2008 година вече черпеше фискалния резерв. И той вместо да нараства, намаляваше и достигна 7.7 млрд. лв. юли месец 2009 година. В него имаше и над 1.5 млрд. аванси от европейските фондове, които за съжаление към този етап не бяха използвани за разплащане на усвоени европейски проекти. Аз разбирам предпазливите намерения, заложени в сега предложения план и тези, които реферират към сегашното управление правят лоша услуга на господин Орешарски, че вдигат топката към него, той да покаже в пъти разлика от това, което беше направено по време на управлението на ГЕРБ.

 

За съжаление и независимо от това, аз не се притеснявам да го кажа, че Пламен Опрешарски е добър финансист, на него ще му е трудно да покаже тази разлика, която му се вменява като задължение от лидерите на основните политически партии, които го подкрепят.

 

Искам да му пожелая мъдрост. И като единственият представител в Тройната коалиция да забрави всичко, което се е случило по времето на Тройната коалиция.

 

12:44 часа

 

Депутатът Томислав Дончев от ГЕРБ зададе въпроси към номинираният за премиер Пламен Орешарски. Ето какъв бе първият от тях:

 

За какво ще отговаря министърът на инвестиционното проектиране? Като човек, който безспорно познава инвестиционния процес, вие знаете, че проектира този, който възлага и строи. В публичния сектор това е община или министерство. Надявам се тази нова структура да не суспендира това от всички инвеститори в България. Става дума за функции на контрол, координация? Не можем да разберем и имаме нужда от допълнителна информация по въпроса.

 

12:35 часа

 

Лютви Местан: Днес ние не очакваме подкрепа от АТАКА и не очакваме да я получим.

 

12:26 часа

 

Лютви Местан, ДПС:

 

Сами се поставихте в изолация. В невъзможност да реализирате успешно проучвателния си мандат. Има и персонално отговорни за тази изолация. Аз неслучайно припомних метафората за Франкенщайн и от тук нататък всеки политик трябва да съзнава какви чудовища създава, защото рискува да бъде изяден от тях. Урокът е за всички, не само за ГЕРБ.

 

Суверенът свали от власт ГЕРБ. Той не предостави властта за управление и на Българската социалистическа партия. Следва да проумеем мъдростта, заложена във вота на народа. Той поиска от нас да намерим формулата на правителството на националното съгласие, за да не ни се налага след време да търсим след време формула на правителството на националното спасение. Все още можем да избегнем втория сценарий.

 

Днес разделителната линия не е между управляващи и опозиция. Днес разделителната линия е между самоцелната политическа деструкция и отговорността пред националния интерес да се избере стабилно правителство на република България. Националният интерес предполага днес да се избере стабилно правителство.

 

Няма по-лош, опасен, вреден, престъпен сценарий от това, от утре да вървим към нови парламентарни избори. Това би означавало доубиване на и без това изнемощялата българска икономика. това би означавало тотално блокиране на и без това разградените от четиригодишното управление социални системи на страната.

 

Ние, като Движение за права и свободи, ще поемем своята политическа отговорност, за да подкрепим единствено възможната формула за съставяне на правителство с втория проучвателен мандат с министър-председател Пламен Орешарски, който днес представи своите програмни цели, състава и структурата на своя кабинет.

 

Предлагам и вие да преосмислите своето политическо поведение и да се възползвате от историческия шанс, който в една възторжена реплика един нов народен представител ви подсказа. Това беше най-стойностното изказване, което чух. че има шанс да се откажем от деструкцията и да положим надпартийни усилия в името на националния интерес.

 

12:17 часа

 

След почивката парламентът възобнови работата си. На трибуната думата взе Сергей Станишев, лидер на БСП:

 

В кабинета на Орешарски има трима капитани, завършили военноморското училище в различни сектори. Всичките , убеден съм, ще бъдат членове на един екипаж, начело с господин Пламен Орешарски. на тези хора предстои да бъде поверено управлението на кораба България. Нашият кораб, държавата ни, се намира в бурни води. Далеч не всичко работи. Има течове, пробойни в борда.

 

Убеден съм, че предстоят много изпитания. Трябва да минете между много скали, подводни камъни, много обстрели, недобронамерени. Трябва да издържите и да си вършите работата съвестно.

 

Не забравяйте, че лесно се губи доверието. Не го губете! Не се самозабравяйте. човек не е министър цял живот. Важно е после да се слезе от мандата с достойнство, със свършена работа, за да може да гледате хората в очите.

 

Искам да пожелая на господин Орешарски, на проекто-кабинета, кураж, мъдрост, енергия, чуваемост, диалог, всичко това, което трябва да правите всеки ден, за да бъдете успешни, защото вашият успех ще бъде успех и за България, и за гражданите в страната. И да закарате нашия кораб в сигурни, спокойни води, за да може всеки да се развива спрямо своя талант и възможности и да вижда, че държавата работи за него.

 

10:55 часа

 

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Зад този кабинет не стоят политическите партии. То е ясно кои са кадровиците - Сергей Станишев с Моника Йосифова, също така Делян Пеевски, Волен Сидеров, Лютви Местан, защото е много важно в спорта да имаме професор по синтаксис.

 

10:49 часа

 

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Аз чух за Орешарски 2003 година, когато бе кандидат на СДС и имаше една доста интересна среща. 2005-та година беше направена тройната коалиция. През 2008 година като министър на финанансите Орешарски не говореше за криза, за онова, което говореше Европа и света.

 

10:28 часа

 

Волен Сидеров: Единият глас от АТАКА, който осигури кворум днес, е моят. За разлика от тук седящите 97 представители на политическа партия ГЕРБ, аз съм отговорен човек. Последователен и отговорен. Какво щяхте да спечелите като предотвратите заседанието днес? Това ли е вашата представа за парламентаризъм? Да провалите заседание на което са президента, патриарха, представители на всички организации и държави, които са наши партньори? Това ли е вашето уважение към тях?

 

10:11 часа

 

Бойко Борисов, ГЕРБ: Радвам се, че господин Орешарски вече уцелва имената на министрите. Това е важно.

 

10:07 часа

 

Депутати ръкопляскаха при обявеването на номинацията на Анелия Клисарова за министър на спорта. По този начин те изразиха недоволството от факта, че кандидатката не е специалист по физическо възпитание и спорт, а филолог.

Като реакция на това Пламен Орешарски уточни, че до голяма степен новият кабинет ще се опита да направи интегрирани политики в съответствие с програмата "Европа 2020", като най-вероятно агенцията за децата ще се прехвърли към това министерство.

 

09:59 часа

 

Пламен Орешарски пред парламента: България изживява труден път в своето развитие. В резултат на водената през последните 4 години непоследователна и волунтаристична политика днес страната се намира в криза, продължаваща икономическа депресия и продължаващ дезинтегритет в обществото. Наложената политическа, обществена и социална конфронтация поставя под заплаха самите устои на държавността и демокрацията.

 

Тези процеси се подсилват от стагнирашата стопанска и инвестиционна активност, натискът върху предприемачество, нарастващи дългове както в публичния, така и в корпоративния сектор, бързо растяща безработица и влошаване на нейната структура, увеличаваща се бедности и набираща скорост нова емиграционна вълна.

 

Днес страната се нуждае от съгласие за стабилизация и полагане на основите на един по-устойчив модел за възстановяване на икономическото развитие, о т институционално укрепване, както и от повече солидарност в едно общество, разтърсвано от социално отчаяние и безперспективност.

 

Ръководени от тези потребности ние предлагаме програмни намерения на един бъдещ, догонващ икономически растеж, които ще се реализират в три оси:

 

- Укрепване на демокрацията и заздравяване на държавността;

- Икономическо възстановяване и насърчаване на предприемачеството;

- Повече солидарност и социална справедливост.

 

По първата ос необходимо е да се осигури ролята и мястото на парламента в нашата парламентарна република, да се погрижим за правата и свободите на гражданите, да се противопоставим на битовата престъпност, да пресечем безразборното използване на СРС-та, да преустановим безсмислената конфронтация между групи и общности, да обърнем внимание върху малцинствата, да се погрижим за свободата на медиите.

 

Икономическото възстановяване е другото истинско предизвикателство, което стои пред нас. Външната конюнктура не е обнадеждаваща, но това ни кара да се опрем на нашите собствени възможности. Трябва да изчистим бизнес климата от несвойствения административен натиск, да облекчим процедурите по упражняване на стопанска дейност, да подпомогнем стартиращия бизнес, държавата да поеме повече координационни и регулаторни функции като предостави повече свобода на предприемачеството.

 

През последните месеци във фокуса на общественото внимание са естествените монополи. Безспорно, те се нуждаят от по-здрав контрол, но безпокойство будят изкуствено формираните монополни образувания, които причиняват ценови деформации, потискат конкуренцията.

 

Българската икономика се нуждае от по-дългосрочна стратегия за развитие и реиндустриализация. Нуждае се от цели политики, които преминават през 4-годишните политически цикли и очертават път към един по-устойчив икономически растеж.

 

Добере е да се развиват традиционните сектори в българската икономика, но още по-добре е да се насърчават новите технологии, което е ключ към производства с по-висока добавена стойност.

 

Важно е образованието и квалификацията на човешкия фактор. Доказано е, че инвестициите в знание са с най-голяма добавена стойност.

 

На края, но не по значение, последователността в икономическата и финансовата политика и нейната предвидимост означават по-малък риск, респективно по-ниски лихви и повече възможност за предприемане на стопански инициативи.

 

Всички наши сънародници, които по различни предпоставки са вън от пазара, тези от тях, които временно са без работа, трябва да се подпомогнат за обратното интегриране на трудовите пазари. Другите, които са трайно неработоспособни и пенсионерите, също се нуждаят от по-достойни условия за живот.

 

Тенденциите в раждаемостта през последните няколко години са достатъчно силна червена лампа за демографския срив, през който преминаваме и ако не обърнем тенденциите има опасност да не успеем да минем.

 

Достъпът до здравеопазване е силно стеснен, което допълнително влошава качеството на живот на българските граждани.

 

Уважаеми народни представители, реализацията на тези програмни управленски намерения ще доведе до стабилизация на обществено - икономическата ситуация в страната и ще отвори път за по-нататъшното изграждане на една по-конкурентна икономика и по-солидни възможности да се водят активни социални политики.

 

Във времеви аспект част от мерките и политиките изискват съответно финансиране и са подходящи за детайлно обсъждане по-късно тази есен, когато разглеждаме заедно разработките за следващия държавен бюджет. Друга част могат да бъдат вместени още тази година, макар това да коства доста усилия  в чисто фискален аспект. Разбира се пълното приложение и позитивни резултати имат средно и дългосрочно измерение.

 

Неизменно условие за успешното осъществяване на мерките от цялостната управленска програма е наличие на начален толеранс от страната политическите сили, социалните партньори, гражданските сдружения и всички, които имат отношения към пътя на развитие на нашата страна. Екипът, изготвил тези програмни намерения, остава отворен за диалог, както при утвърждаването им, така и в хода на тяхното изпълнение.

 

09:40 часа

Лидерът на БСП Сергей Станишев представи номинацията на Пламен Орешарски за премиер:

Запознах се с Пламен Орешарски през 2005 година непосредствено преди внасянето на проекта за кабинета в този период. Прави впечатление на сдържан, спокоен, диалогичен и екипен човек и което за мен е много важно - с чувство за хумор. Защото за един държавник е много важно да не се приема насериозно, да не смята, че светът започва с него и свършва с него, че държавата е той, че той е слънцето, което изгрява за всички. Слава Богу, Орешарски е имунизиран от този подход.

 

Имах честта да работя с господин Орешарски в един екип, рамо до рамо. В този период то й се показа като човек с изключителни професионални, управленски качества.

 

По дефиниция министърът на финансите е човекът, който казва "Не" на всички очаквания. Само че при господин Орешарски позицията е била много точно претеглена. И когато виждаше нужда хора, които се нуждаят от подкрепа от държавата, Орешарски намираше начин да подпомогне без да нарушава финансовата стабилност.

 

Пламен Орешарски е символ на най-добрите неща, които се случваха в един успешен период на България. Той е символ на предсказуема държавна политика към бизнеса, към хората, на икономическия растеж, на привличането на чужди инвестиции, влагането им икономиката и създаването на заетост. Той символ на нарастващите доходи на държавата и разбира се на социалната ангажираност на българската държава към пенсионерите, към децата, защото цивилизоваността на една държава се измерва най-вече в отношението към възрастното поколение и към децата, които са най-беззащитни.

 

Няма да забравя един момент в нашата съвместна работа, когато господин Орешарски осъществи в интерес на държавата уреждането на иракския дълг към България. Имаше опасност Ирак да се откаже от сделката. Господин Орешарски отказа тази опция. Имаше натиск този дълг да бъде уреден през посредници, което винаги създава неяснота. Господин Орешарски осигури връщане на дълга за целия 23 годишен период на демокрацията най-големият обем от върнат дълг в размер от над 350 млн. долара. Той не вдигна шум за това и не се правеше на герой. Няма министър, постигнал такъм успех. тези пари помогнаха да се увеличат доходите на българските граждани.

 

Това е много показателно за подхода на Пламен Орешарски.

 

През 2007 - 2008 година той бе основен фактор в изработването на антикризисния план на правителството. Запази стабилност на финансовия сектор, на приходната част на бюджета и помогна българските граждани до юли 2009 година да не почувстват тежестта на кризата, както я почувстваха други хора в други европейски страни.

 

Господин Орешарски не е член на социалистическата партия. Неговата професия предполага дясно мислене. но в най-тежкия период на левицата, когато тя бе в ъгъла, когато се водеше черна пропаганда към нейното управление, господин Орешарски остана лоялен към политиките, които сме провеждали заедно.

 

09:30 часа

Преди да е гласуван състава на новия кабинет Министерство на финансите изпрати до журналистите покана за пресконференция, на която да встъпи в длъжност новия министър. Брифингът е насрочен за 15:30 часа.

09:21 часа

С кворум от 121 депутати в Народното събрание българският парламент гласува предложените номинации в кабинета "Орешарски". Недостигащият един глас за провеждане на заседанието бе осигурен от депутатът от Атака Волен Сидеров. Така народните избранници имат право да гласуват състава на новото правителство.

Парламентарната група на ГЕРБ опита да бойкотира заседанието като напусна залата за гласуване. В залата останаха депутатите на БСП, ДПС и Атака.

Припомняме, в кабинета "Орешарски" за министър на финансите е предложен макроикономистът Петър Чобанов, който бе и председател на Комисията за финансов надзор в периода 2009 - 2010 година.

За министър на икономиката, енергетиката и туризма е предложен Драгомир Стойнев. Правосъдието е поверено на Зинаида Златанова, а в министерство на вътрешните работи е гласувано доверие на Цветлин Йовчев.