Консорциумът, разработващ газовото находище Шах Дениз, отхвърли предложения газопровод "Набуко - Запад" за доставка на газ за Европа. Това съобщава PLATTS, като цитира австрийската компания OMV.

Съобщението означава, че консорциумът, в който участват британската BP, азербайджанската SOCAR, норвежката Statoil и френската Total, е избрал конкурентния Трансадриатически газопровод (ТАП). Маршрутът на ТАП е по-кратък и по-евтин от проекта "Набуко - Запад".

"Консорциумът Шах-Дениз II информира OMV като акционер в Набуко за решението относно предпочетения от него маршрут за пренос на газ към Европа", съобщи австрийската газова и петролна компания в комюнике. "Проектът Набуко - Запад" не беше одобрен от консорциума",

Въпреки че OMV приема решението, в съобщението на компанията се посочва, че "внесеното предложение изпълнява всички критерии и е високо конкурентно".

След като газът под Каспийско море потече през Азебрайджан, Грузия и Турция, ТАП ще го пренася през Гърция и Албания до Италия.

Акционери в ТАП са швейцарската EGL (42.5%), норвежката Statoil (42.5%) и германската E.ON Ruhrgas (15%). Първият газ по трасето трябва да потече през 2018 г. към Турция и през 2019 г. към Европа.

"Набуко-Запад" трябваше да минава през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия.