България губи това, че през нея няма да минава газовият мост от Каспийския регион до Централна Европа - транснационалният газопровод „Набуко”.

 

От него страната щеше да получава такси и щеше да придобие стратегическо значение за Европа като държава, през чиято територия минава такъв газопровод. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Димитър Абаджиев, български представител в проектната компания Nabucco Gas Pipeline International GmbH.


България ще загуби инвестиции и работни места, тъй като газопроводът щеше да раздвижи и пазара на земя в страната.

 

Много хора, собственици на земи, щяха да получат обезщетение и доходи от това, че през тяхната територия ще преминава този газопровод. Загубите са много. Губи не само България, но и Европа и особено Централна и Източна Европа, защото продължава да виси проблемът за това, че в региона зависимостта от руските доставки на газ в някои страни стига до и над 90 на сто”, заяви Абаджиев.


„Най-важното за България е да използва близостта си до Трансадриатическия газопровод и да бъде активна в това отношение. Още повече, че България, чрез интерконекторни връзки, които се изграждат и могат да бъдат изградени, и със Сърбия, може да стане един център, чрез който да се извършва пренос на газ от Каспийския регион”, каза още Димитър Абаджиев.