Над 100 нередовни автобуса е констатирала проверка на училищните автобуси в страната, съобщи  министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

1200 училищни автобуса са проверени по време на кампанията "Сигурност за нашите деца", която стартира преди два месеца.

На 109 превозни средства са били съставени актове, като 10 автобуса, превозвали всекидневно деца, са спрени от движение. Направени са предписания до общините и училищата, където са констатирани нарушения и несъответствия.
   
По думите на транспортния министър най-тежките и смущаващи нарушения са техническите неизправности, свързани със спирачната и кормилната системи на автомобила. Затова без компромис автобусите бяха спрени от движение, коментира Цветков. Той добави, че кампанията ще продължи и през следваща учебна година и заяви, че няма да бъдат допуснати отклонения от сигурността на превоза на децата.
   
Автобусите, които превозват деца, са на различна възраст - има и в много добро състояние, но за съжаление има и такива, които си позволяват да превозват децата с изключително стари автобуси, каза министърът.

Подготвят се нови изисквания, които ще бъдат заложени в наредба 33, която определя специализирания превоз на пътници, каза Анастас Тодоров - заместник-изпълнителен директор на Автомобилна администрация. В нея ще бъде отделно разписано кой може да вози деца, с какво трябва да ги вози, на какви условия трябва да отговаря, колко годишни трябва да бъдат тези автобуси, както и какъв стаж да имат водачите, колко пъти годишно да бъде проверяван автобусът и др. изисквания. Ще повишим сигурността на децата, коментира Тодоров.