Съвместна операция срещу незаконно производство на колбаси със суровини, предназначени за унищожаване, под кодовото име "Дупетата", започнаха ГДБОП, Държавния ветеринарно-санитарен контрол и Министерството на земеделието и храните. Това съобщи пред Дарик земеделският министър Мирослав Найденов.

Проверени са складове и месопреработвателни предприятия.

„Получихме сигнал преди известно време, че се прави опит изрезки или отпадъци от колбаси, разфасовани в Западна Европа, които трябва да бъдат унищожени в екарисаж, да бъдат внасяни в България, преработвани, преетикирани и предлагани на пазара", обясни министър Найденов.

При акцията са били намерени големи количества от тези продукти на различни места в страната. Над 100 тона са установените количества изрезки в Плевен, над 25 тона в Пазарджик, в Брезник - 850 кг, в София около 800 кг, в Първомай - около 1,5 тона.

"Когато се прави разфасовката на качествени колбаси в Европа, остават краищата, които вместо да бъдат унищожавани, се правят или на нови колбаси, или се пускат като по-малки разфасовки", обясни схемата министърът.

По думите на Мирослав Найденов, всички количества са с неустановен произход, от различни партиди, с изтекъл срок на годност, от различни държави на ЕС.

"Става въпрос за добре измислена схема, която подлага на риск здравето на хората", коментира министър Найденов.

Всички събрани по случая материали ще бъдат предадени на прокуратурата.