Над 12 хиляди фирми в столицата имат задължения на стойност над 5 хиляди лева към Националната агенция по приходите (НАП). Това каза пред журналисти Николай Наков, началник отдел Оперативни проверки към Териториалната дирекция на НАП в София.

Фирмите, които имат търговски обекти на територията в столицата, подлежат на оперативни проверки. Те ще бъдат под постоянен контрол до края на годината, като това един от основните приоритети на НАП. Според Наков - идеята е данъкоплатците да не са поставени в неравностойно положение и всички да изпълняват своите задължения.
Има фирми, чиито задължения са на стойност над 2 млн. лв. Най-големият процент са регистрирани фирми в столицата – над 300 хил. Поверените днес фирми са търсени многократно, за да погасят своите задължения. При проверките в касата на първата фирма е установен оборот от 312 лв. а във втората - 178 лв. Фирмите са задължени да внесат сумите в сметки до края на утрешния работен ден.

За всички фирми, които изпитват затруднения да погасят изведнъж своите задължения, е предвидена възможност да ги изплатят на части. Фокус