Над 8 млрд. евро български капитали са изнесени от България в периода 2010 г. – 2014 г. Тези пари обаче не отиват в офшорни зони, защото собствениците им не са толкова вещи, за да могат да управляват активите си далеч от България. 

Това заяви икономистът проф. Гарабед Минасян. Той допълни, че законът позволява на българските граждани да изнасят капиталите си в чужбина, а повечето от тях отиват в швейцарски банки. 

"Българските институции не функционират добре. Да търсим български пари някъде на 5000 км или на 20 000 км е абсолютно невъзможно, след като допускаме под носа ни съвсем съзнателно да се измъкват милиони", обясни Минасян. 

Той коментира, че участието в офшорни зони може да бъде с честно спечелени пари. Една от причините е, че собственикът предпочита да инвестира в чужбина, където да плаща значително по-ниски данъци. 

Втората възможност е, когато тези пари са спечелени по криминален начин – търговия с наркотици, оръжие, и собственикът търси начин да ги инвестира, но не може да го направи в развитите държави. Третата възможност е парите да са крадени. 

"Ние постоянно се сблъскваме с истории за необяснимо натрупване на различни грамадни суми. Сещам за нашия народен представител Христо Бисеров, който в продължение на 25 години беше в Народното събрание и само със своето присъствие успя да натрупа около 140 - 150 млн.", посочи проф. Минасян.